back

Україна вважає місію ЄС найкращим варіантом миротворчої операції на Донбасі – Президент на зустрічі з Єврокомісаром Ганом

20-02-2015 | 11:06

Україна розглядає місію Європейського Союзу в рамках спільної політики безпеки і оборони як найоптимальніший варіант миротворчої операції на Донбасі, заявив Президент Петро Порошенко на зустрічі у Києві з Комісаром Європейського Союзу з питань Європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганессом Ганом.

Глава держави наголосив на чіткій позиції: «Росія як країна-агресор не може і не буде брати участь у миротворчій операції». «Україна не погодиться на такий миротворчий формат, який має загрозу легалізувати багатотисячний російський військовий контингент – нам таких «миротворців» вже вистачає», – заявив Петро Порошенко.

Президент поінформував про рішення Ради національної безпеки і оборони звернутися до Ради Безпеки ООН з проханням про введення миротворчого контингенту для забезпечення дотримання миру на Донбасі і контролю за українсько-російським кордоном у Донецькій та Луганській областях. «Бажано, щоб у форматі європейської поліцейської місії», – додав Президент.

Президент та Єврокомісар обговорили ситуацію на Донбасі, стан та проблеми реалізації Мінських домовленостей. «Всі порушення Мінських угод, які ми спостерігаємо протягом останніх днів, мають отримати належну оцінку наших партнерів – Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, всього світу», – наголосив Президент.

Президент наголосив на тому, що Україна сподівається на чітку, єдину та солідарну позицію Європейського Союзу у питанні забезпечення виконання мирних домовленостей. «Всі порушення Мінських угод мають отримати належну відповідь з боку Євросоюзу, в тому числі через посилення обмежувальних заходів», — наголосив Глава держави.

Єврокомісар висловив занепокоєння розвитком подій на Сході України. «Я закликаю до дотримання режиму припинення вогню. Я особливо закликаю до того, що було погоджено, – відведення важкого озброєння», — заявив Йоганесс Ган. Він відзначив необхідність якнайшвидшого забезпечення моніторингу дотримання режиму припинення вогню.

Петро Порошенко та Йоганесс Ган також обговорили гуманітарну ситуацію на Донбасі та взаємодію задля її стабілізації. Президент висловив подяку Європейському Союзу, який вже надав близько 95 млн євро на цілі гуманітарної допомоги постраждалим внаслідок конфлікту.


Прес-служба Президента України