back

РНБО на чолі з Президентом прийняла рішення про запрошення в Україну миротворчої місії ООН

19-02-2015 | 13:28

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні, яке пройшло під головуванням Президента Петра Порошенка, прийняла рішення про звернення до ООН з проханням направити в Україну миротворчу місію, яка буде діяти відповідно до мандату Ради Безпеки ООН.

Відкриваючи засідання, Глава держави зазначив: «Найкращий для нас формат – це поліцейська місія Євросоюзу. Це буде найбільш ефективним гарантом безпеки в ситуації, що склалася, коли слово мира не дотримується ні Росією, ні тими, кого вона підтримує».

Петро Порошенко повідомив, що під час Мінських переговорів попередньо обговорював це питання з президентами Франції та Росії, а також з Канцлером ФРН, передбачаючи, що Мінські домовленості можуть не виконуватися. Президент відзначив, що тепер буде розпочато офіційні консультації, які зможуть забезпечити мир.

Крім цього, РНБО схвалила зміни до Закону про правовий режим воєнного стану, напрацьовані за дорученням Президента. Глава держави зазначив, що зміни враховують досвід і особливості гібридної війни. Він висловив сподівання, що Верховна Рада після обговорення підтримає внесення цих змін. «Нам треба бути готовими боронити державу», – заявив Петро Порошенко.

РНБО також прийняла рішення про створення воєнного кабінету при РНБО, до складу якого увійдуть керівники країни та силових блоків органів влади.

Також розглянуто комплексні заходи щодо посилення безпеки держави. Кабінету міністрів та Службі безпеки доручено напрацювати нове положення про єдину державну систему запобігання, реагування та припинення терористичних актів і мінімізації їх наслідків.

РНБО також затвердила комплекс заходів з побудови в країні єдиної системи цивільного захисту.

Також РНБО затвердила план проведення багатонаціональних навчань за участі Збройних Сил України на території України та їх участі у навчаннях за межами країни у 2015 році, а також про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі у навчаннях.

Крім цього, затверджено заходи щодо створення належної матеріально-технічної бази для лікування, реабілітації та оздоровлення військовослужбовців. Йдеться про передачу в тимчасове користування Міноборони та силових відомств лікувальних можливостей профспілок, інших лікувальних та оздоровчих закладів. «Героям війни необхідно забезпечити повноцінну реабілітацію після участі в бойових операціях», – наголосив Президент.

Глава держави, який щойно повернувся з району антитерористичної операції, повідомив про успішно проведену операцію з відведення українських військ з району Дебальцевого.


Прес-служба Президента України