back

Якість надання медичних послуг населенню області під контролем облдержадміністрації

16-03-2011 | 14:50

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів нараду з актуальних питань надання якісної медичної допомоги населенню області, в якій взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, начальник обласного управління охорони здоров’я Галина Василькова та генеральний директор КП «Ліки України» Світлана Пасталиця.

Галина Василькова поінформувала голову облдержадміністрації про підсумки перевірки комісією Міністерства охорони здоров'я України стану надання спеціалізованої медичної допомоги хворим Чернігівської області, які потребують програмного гемодіалізу.

Згідно з висновками комісії, медична допомога хворим зазначеної категорії, які перебувають на лікуванні в обласній лікарні, надається у повному обсязі.

Представники МОЗ України також побували у чернігівському Центрі гемодіалізу «Фрезеніус» та поспілкувалися з хворими.

Враховуючи напружену ситуацію, яка останнім часом склалася навколо цього лікувального закладу, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: хоча вирішення проблеми лікування хворих у чернігівському Центрі «Фрезеніус» знаходиться поза межами компетенції обласної державної адміністрації, а механізм розрахунків з приватними закладами повинен бути визначений на рівні центральних органів виконавчої влади, питання надання медичної допомоги постійно знаходиться на контролі облдержадміністрації і про припинення її надання хворим з нирковою недостатністю мова наразі не йде.

Начальник обласного управління охорони здоров’я також доповіла про стан виконання доручення голови облдержадміністрації щодо створення госпітальних округів, зокрема, Чернігівського. За її словами, усі надані матеріали зараз знаходяться у стадії опрацювання і пошуку найоптимальніших шляхів для покращення якості надання медичної допомоги населенню та забезпечення її доступності. Розробляється мережа пунктів швидкої медичної допомоги, забезпечення їх необхідним оснащенням.

Галина Василькова повідомила про те, що на виконання доручення голови облдержадміністрації на базі 4-ої міської лікарні буде відкрито відділення на 20 ліжок для надання допомоги інвалідам Великої Вітчизняної війни. Крім того, попри чутки щодо закриття комунального лікувально-профілактичного закладу Чернігівська міська лікарня №3 на базі ВАТ „ЧеЗаРа" там планується залишити дільниці для надання медичної допомоги та перевести туди станцію швидкої медичної допомоги.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив: люди повинні зрозуміти, що створення госпітальних округів – це не скорочення лікарняних установ, а надання медичної допомоги жителям регіону за рахунок покращення роботи швидкої допомоги, концентрації обладнання та кваліфікованого персоналу по напрямках тощо.

На його переконання, з метою запобігання створення напруги у населення стосовно створення в області госпітальних округів, це питання повинно пройти найближчим часом якнайширше громадське обговорення.

Також він зауважив, що надання медичної допомоги населенню йде паралельно з розвитком аптечної мережі регіону, тому треба прикласти максимум зусиль для того, щоб у населених пунктах області не виникало ситуацій, коли людина не може придбати необхідні ліки.

«Адже медична допомога – це не лише вчасний прихід лікаря, а й можливість вільно придбати прописаний лікарем препарат», - підкреслив він.

Зараз, за його словами, необхідно якнайшвидше знайти алгоритм вирішення цього питання, враховуючи юридичні непорозуміння по фельдшерсько-акушерських пунктах та медичних амбулаторіях.

Про роботу, що ведеться у цьому напрямку розповіла генеральний директор КП «Ліки України» Світлана Пасталиця. Зокрема, тепер на чергові планові виїзди до села районних спеціалістів супроводжуватиме аптечний працівник, який фіксуватиме прописані при огляді хворого ліки та забезпечить його усім необхідним.

Також вона поінформувала Володимира Хоменка про проведену роботу по забезпеченню інсуліном хворих на цукровий діабет.


Прес-служба облдержадміністрації