back

Плідна співпраця аграріїв області та банків сприятиме розвитку аграрного сектору економіки Чернігівщини

17-02-2015 | 15:37

Не таємниця, що аграрний сектор країни в цілому потребує постійних фінансових ресурсів. Адже для розвитку цієї галузі, окрім постійної державної підтримки, необхідно залучати ще і додаткові кошти, зокрема, банківські та комерційні кредити. На сьогодні кредитування аграрного сектору економіки України залишається однією з головних проблем аграрної політики. Саме тому це питання перебуває під контролем органів виконавчої влади на місцях.

Щоб скоординувати дії та сприяти процесу кредитування аграріїв, в облдержадміністрації провели зустріч з представниками банківських установ, що працюють на теренах області.

Заступник голови обласної державної адміністрації Костянтин Лубенцов підкреслив, що весна для аграріїв це час, який годує рік. Тому концентрація зусиль і всіх ресурсів на посівній є дуже важливою. Для забезпечення проведення весняно-польових робіт аграріям області необхідно більше 2,6 мільярда гривень. Власних коштів сільгоспвиробників не вистачить. Отже дефіцит, а це близько 426 мільйонів гривень, планують покрити за рахунок банківських та комерційних кредитів. На сьогодні в області 60 сільгосппідприємств мають надію отримати ці кредити.

Враховуючи складну економічну ситуацію в державі і всі можливі ризики, банківські установи анонсували кредитні ставки від 18,5 до 36%. Про своє бажання кредитувати агропідприємства Чернігівщини наразі заявляють 10 філій банківський установ. Серед них: Райффайзен Банк «Аваль», «Укрексімбанк», «Полікомбанк», «Перший Український Міжнародний банк», ПАТ «Креді Агрікольбанк», «Ощадбанк», «Приватбанк», регіональне відділення «Мегабанк», «Укрсоцбанк», «Промінвестбанк».

У ході наради представники кожного з банків повідомили про свої ресурсні можливості та умови цьогорічного кредитування аграріїв. Департамент агропромислового розвитку ОДА найближчим часом узагальнить та направить необхідні матеріали до районів області для інформування сільгоспвиробників.

Підсумовуючи, Костянтин Лубенцов висловив сподівання, що досягнуті сьогодні принципові домовленості про співпрацю та встановлення кредитних ставок не вище 19% будуть підтримані в центральних апаратах банківських установ. Національний банк України в області всіляко сприятиме реалізації цих домовленостей.

— Плідна співпраця між аграріями області та банківськими установами піде лише на користь розвитку аграрного сектору економіки Чернігівщини, - наголосив заступник голови облдержадміністрації.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації