back

Аграрії України вже готуються до весняно-польових робіт

17-02-2015 | 13:53

Заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з питань підготовки і проведення комплексу весняно-польових робіт та фінансування установ ветеринарної медицини у 2015 році. Нараду 17 лютого провів Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

За словами Міністра, банківський сектор України має можливість надати кредити аграріям у розмірі 60 мільярдів гривень. Це не менше рівня минулого року. На компенсацію відсотків сільгоспвиробникам у державному бюджеті передбачено 300 мільйонів гривень.

Як зазначалось, проведення весняно-польових робіт у цьому році очікуються дуже складним. Це пов'язано із значним подорожчанням матеріально-технічних засобів.

Озимих культур посіяно на площі 9 мільйонів гектарів, з яких 98% отримали сходи. Запаси вологості у ґрунті мають оптимальні значення.

Потреба аграріїв країни у мінеральних добривах складає 960 тисяч тонн, з яких придбано 60%. Дизельного палива для проведення весняно-польових робіт необхідно понад 400 тисяч тонн. Наразі сільгосппідприємства закупили трохи більше половини від потреби.

Також Олексій Павленко повідомив про те, що вже вирішено питання з фінансуванням аграрних вузів, які підпорядковано Міністерству освіти і науки України.

Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський повідомив присутніх про те, що видатки з утримання ветлікарень та фінансування лабораторних робіт мають бути забезпечені за рахунок місцевих бюджетів. Водночас, Кабінет Міністрів України розглядає можливість підтримки установ ветеринарної медицини також і з державного бюджету.

На завершення наради Олексій Павленко дав доручення місцевим органам виконавчої влади щодо вжиття додаткових організаційних заходів для забезпечення аграріїв матеріально-технічними ресурсами та продовження моніторингу стану озимих культур.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації