back

Реформи це механізм економічної і фінансової стабілізації держави — Арсеній Яценюк

12-02-2015 | 13:00

У минулому році український Уряд виконав весь перелік реформ, передбачених програмою Міжнародного валютного фонду. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 11 лютого на розширеному засіданні Уряду.

Втім, за словами Глави Уряду, через російську військову агресією і загострення ситуації на сході країни ми вимушені звернутися до західних партнерів і до МВФ щодо розширення програми фінансової підтримки України та затвердження Радою директорів Міжнародного валютного фонду 4-річної програми співпраці з Україною.

Для стабілізації фінансової ситуації МВФ надасть Україні 17,5 мільярда гривень, а запровадження програми дасть можливість протягом чотирьох років додатково отримати у вигляді фінансової підтримки близько 25 мільярдів доларів США. Натомість, Україна протягом цього періоду буде проводити реформи, які необхідні для економічної і фінансової стабілізації держави.

— Це програма реформ не для МВФ, а це програма реформ України. Її мета — відновлення економічного зростання вже у 2016 році, - наголосив Арсеній Яценюк. Програма передбачає необхідність індексації або підвищення грошових доходів населення в залежності від рівня цін на енергоносії. Так, тільки в поточному році на допомогу малозабезпеченим верствам населення виділено 12,5 мільярдів гривень.

Окрім того, її прийняття буде слугувати серйозним чинником до стабілізації валюто-обмінного курсу і об'єктивної і сильної банківської системи України, що дасть можливість розвиватися українській економіці.

— Реформи – це не скасувати податки і не збільшити заробітні платні та зменшити пенсійний вік. Реформи – це закласти фундамент, щоби країна стала на нові економічні рейки, і той, хто може – отримав можливості. А тому, хто не може, повинна допомогти держава, - акцентує Глава Уряду.

Стратегічну важливість зараз для країни має енергетичний сектор України. Світовий банк надав Україні позики у розмірі понад 378 мільйонів доларів США на Другий проект із передачі електроенергії. Ця інвестиція, на думку Прем’єр-міністра України, сприятиме підвищенню надійності системи передачі електроенергії та запровадженню оптового ринку електроенергії в Україні.

Арсеній Яценюк доручив керівникам обласних державних адміністрацій взяти під контроль питання незаконних перевірок малих і середніх підприємств, а МВС України — порушувати справи за скаргами щодо незаконних перевірок. Адже в регіонах зафіксовано випадки невиконання ухваленого Парламентом закону щодо заборони на проведення перевірок для суб’єктів малого та середнього бізнесу.

— За законом перевірки малого бізнесу заборонені протягом двох років, для всіх суб’єктів підприємницької діяльності — в першій половині поточного року, - підкреслив Глава Уряду.

Крім того, торкнувся Прем’єр-міністр України і питання бюджетної децентралізації. Він попросив керівників областей, міст скористатися кожним інструментом, який дав Уряд, щоб наповнити місцеву казну і вирішувати місцеві проблеми. Головне на шляху децентралізації — прозорість використання бюджетних коштів і звітування перед територіальною громадою. З цією метою Уряд розробив зміни до закону про державні закупівлі і окрему процедуру по розкриттю всієї інформації про використання бюджетних коштів. Отже областям поставлено ще одне завдання — щотижня публікувати звіти про використання бюджетних коштів.

На останок Арсеній Яценюк охарактеризував ситуацію на сході країни. Він зокрема, повідомив, що в Донецькій області активно працює Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки, а також регіональний Штаб з ліквідації надзвичайної ситуації в області. На його переконання, режим надзвичайної ситуації, що встановив Уряд в Донецькій та Луганській областях, допомагає ефективно рятувати людей від дій російських терористів. Так, від початку загострення ситуації небезпечні території покинули вже більше 7 тисяч громадян.


За матеріалами КМУ