back

Міністр аграрної політики та продовольства наголосив на важливості інвестицій та кредитування

06-02-2015 | 13:03

В ході робочого візиту Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко взяв участь у нараді з керівниками обласних служб агропромислового комплексу та базових агроформувань Чернігівської області.

На початку наради Олексій Павленко наголосив, що попри складну економічну та політичну ситуацію в країні, аграрна галузь – єдина, яка щороку демонструє зростання і залишається прибутковою. Особливо це стосується агроекспорту. За його словами, Україна відома у світі не лише як країна, що захищає свою територію від агресора, а й як держава, що займає лідируючі позиції у вирощуванні та продажі зернових культур.

Міністр розповів присутнім, що чекає аграрний сектор в 2015 році з точки зору бюджету та державної політики. Віт також ознайомив сільгоспвиробників з основними напрямками діяльності в аграрній галузі – дерегуляцією, дотриманням продовольчої безпеки, експортом на ринки ЄС, Азії та зокрема Китаю. Також були розглянуті шляхи залучення інвестицій в аграрний бізнес. Олексій Павленко наголосив, що в цьому році очікується збільшення квот для сільгоспвиробників на ринках ЄС.

Мінагрополітики веде перемовини з Нацбанком та комерційними банками щодо кредитування. Адже аграрному бізнесу потрібні довгострокові кредити на вигідних умовах, - зауважив Міністр.

Під час наради Олексій Павленко отримав багато гострих запитань від провідних сільгоспвиробників Чернігівщини, які, зокрема, стосувалися вирішення проблем з відшкодуванням ПДВ, перевірок підприємств контролюючими органами, проблем з приєднанням до електромереж, ефективного використання земельних ресурсів та відповідальності агробізнесу за розвиток територій.

Відповідаючи на них, посадовець зазначив, що усі проблеми та пропозиції виступаючих будуть уважно розглянуті. Також він пообіцяв передати питання, які знаходяться поза його компетенцією, до інших міністерств – зокрема, до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Що стосується розвитку сільських територій, то я вважаю, що підхід до цього питання має бути зваженим. Тому що коли є робота на селі – воно живе. Коли роботи немає – воно вмирає. Потрібні робочі місця, а тому людям потрібно створювати умови для ведення малого і середнього бізнесу. Саме над цим ми зараз працюємо разом з європейськими колегами, - наголосив Олексій Павленко.

В.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман закликав присутніх вирішувати існуючі проблемні питання разом з центральними органами влади, а не чекати допомоги склавши руки.

Зміни, які рік тому відбулися в країні, змінили суспільство та світоуявлення українців. Беззаперечно, ми зробили крок до демократизації суспільства. Присутні у цій залі не можуть поскаржитися на те, що виконавча влада на місцях не йде їм назустріч або зачиняє двері. Ми налаштовані на пряму чітку співпрацю і сприяння з усіма вами. І профільне міністерство і обласна влада робить все необхідне, щоб покращити умови вашої роботи. Проте ми з вами виключно спільними зусиллями зможемо відстояти свої інтереси – інтереси ваші як невеликих фермерських господарств, - підкреслив Сергій Журман.

Під час робочої поїздки Міністр аграрної політики та продовольства України також провів нараду щодо фітосанітарного стану в Чернігівській області, а також зустрівся з директорами аграрних коледжей Чернігівщини.



Прес-служба облдержадміністрації