back

Відбулися заходи з нагоди 68-ї річниці Корюківської трагедії

02-03-2011 | 19:41

2 березня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко разом з головою обласної ради Анатолієм Мельником та директором Українського інституту національної пам’яті Валерієм Солдатенком взяли участь у заходах з нагоди вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії 1-2 та 9 березня 1943 року.

Виступаючи на мітингу-реквієму біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки фашистським загарбникам, Володимир Хоменко, зокрема, зазначив, що трагедія Корюківки за кількістю жертв перевищує білоруську Хатинь, чеське Лідице, французький Орадур. Комісія, що готувала матеріали до Нюрнберзького процесу, відзначила Корюківську трагедію як найбільше масове знищення місцевого мирного населення на окупованих територіях за увесь період Другої світової війни.

«Наш святий обов’язок — зробити все, щоб світ не забував про Корюківську трагедію, щоб таке ніколи й ніде не могло повторитися», - наголосив керівник області.

За його словами, обласна державна адміністрація свідомо підтримала громадську думку щодо необхідності кращого увіковічення пам’яті 6700 невинно убієнних нацистами Корюківці мирних міських жителів. Видання і презентація у Чернігові книжки «Корюківка, 1943: злочин проти людяності» – лише перші кроки у цьому напрямку. Не лише Чернігівщина та Україна, а й увесь світ повинні знати про найстрашніший злочин фашистів проти цивільного населення на теренах Європи під час Другої світової війни.

Цього року Україна відзначатиме 20-річчя своєї незалежності. Важливою складовою святкувань стануть урочистості з нагоди 70-ї річниці початку партизанського руху та річниці визволення Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників. Зокрема, заплановано відкриття другої черги музейно-меморіального комплексу партизанської слави «Лісоград» у селі Єліному Щорського району.

«Заходи з вшанування пам’яті жертв нацизму та щоденна турбота про ветеранів є важливою складовою державної політики. Президент України Віктор Янукович звернув увагу на необхідність відзначення на державному рівні 70-річчя початку партизанського руху в Україні, а особливо – на соціальний захист ветеранів», - підкреслив Володимир Хоменко.

Заходи продовжились у Районному будинку культури презентацією громадськості Корюківщини збірки документів та матеріалів «Корюківка, 1943: злочин проти людяності» та літературно-музичною композицією «Пам’ять народу неубієнна».






















Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації