back

Чим краще будуть виробництва, тим більше коштів отримуватимуть територіальні громади

31-01-2015 | 16:32

На цьому наголосила Міністр Кабінету Міністрів України Ганна Онищенко під час спілкування з центральними та регіональними засобами масової інформації. Міністр поділилась своїми враженнями про відвідування одного з підприємств з виробництва хліба.

— Є хороша, якісна продукція, виготовлена за старовинними рецептами. Потрібно розширювати ринки збуту. Залежно від цього буде збільшуватися не лише саме виробництво, але власно і надходження до місцевих бюджетів. Оскільки, 10% прибутку підприємств передані саме до бюджетів на місцях. Тому чим краще будуть працювати підприємства, тим більше коштів отримають територіальні громади, — підкреслила вона.

Окрім цього, Уряд надав можливість стягувати податки для функціонування громади. Зокрема, на місця передано 100% державного мита, 100% плати за надання адміністративних послуг, 10% податку з прибутку, акцизний збір, а також податок з нерухомості та податок з розкіш. За рахунок цього фінансового ресурсу Чернігівщина зможе додатково отримати 743 мільйони гривень, а всі місцеві бюджети в Україні — 45 мільярдів гривень.

Ганна Онищенко також повідомила, що у понеділок Уряд прийняв важке рішення щодо введення надзвичайної ситуації у Донецькій і Луганській областях, а також режиму підвищеної готовності в Україні. Натомість було створено Державну комісію з надзвичайних ситуацій, якій передані великі повноваження для максимального забезпечення захисту людей.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо оптимізації органів державної влади, Міністр Кабінету Міністрів України зауважила, що поряд зі скороченням кількості службовців ведеться робота стосовно перегляду функцій держави. Не омине скорочення штату і Секретаріат Кабінету Міністрів України. На думку урядовця, назріла вже реформа державної служби, що змінить саме якісне наповнення державних службовців.

Загалом, же Міністр відповіла ще на цілу низку питань медійників Чернігівщини, що стосувалися міжнародної фінансової допомоги Україні, децентралізації влади, реєстрації підприємств за межами області, роздержавлення комунальних ЗМІ тощо.

У брифінгу Міністра Кабінету Міністрів України Ганни Онищенко також взяли участь в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман та народний депутат України Олександр Кодола.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації