back

У Центрі психологічної реабілітації і лікування учасників АТО запрацювала Служба психологічно-соціального відновлення

21-01-2015 | 14:50

Відсьогодні у Центрі психологічної реабілітації і лікування учасників АТО, створеного на базі КЛПЗ «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня», запрацювала Служба психологічно-соціального відновлення. За словами головного лікаря обласної психоневрологічної лікарні Володимира Ященка, завдяки розробленій диференційованій системи лікувально-профілактичних, реабілітаційних, організаційних заходів, створеній теплій, комфортній атмосфері в центрі психологічної реабілітації для учасників АТО, вдається досягти значних результатів у відновленні соціальної адаптації та повноцінного функціонування особистості військовослужбовців. Проте, після виписки військовослужбовці знову приступають до служби, а у військових частинах психологічна реабілітація, як правило, не проводиться. Ось і постало питання інтенсифікації та збільшення об’єму комплексу психологічно-реабілітаційних заходів, що надаються військовим.

У Службі працюватимуть 5 кваліфікованих психологів. Психолого-соціальне відновлення проводиться за п’ятьма напрямками: тілесно-орієнтована терапія, арттерапія, когнітивно-повідінкова терапія, психодинамічна терапія, консультування родин воїнів АТО про необхідність психологічної підтримки та особливостей стану посттравматичного стресового розладу. Заняття проходитимуть, як у формі індивідуальної консультації, так і груповій роботі.

З роботою Центру психологічної реабілітації і лікування учасників АТО та наданням психологічної допомоги у новоствореній Службі ознайомилися в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв. Керівники області оглянули медичні кабінети, перевірили умови перебування учасників АТО у закладі та поспілкувалися з працівниками.

— Я розумію наскільки це важка робота — виводити людей із посттравматичного синдрому і соціалізувати їх у суспільство. Від імені Президента України, обласної державної адміністрації я дякую Вам за таку нелегку, але вкрай необхідну роботу. Сподіваюсь, що цей подарунок, значно спростить діагностику для лікування воїнів, - підкреслив Сергій Журман, передаючи керівнику закладу ноутбук. Він також наголосив: — Головне, щоб закінчилась ця війна, не гинули наші військові та мирні люди і в країні запанував мир, злагода та єдність.

— Цей напрям реабілітації є дуже важливим у нинішній непростий час Тому, і виконавча, і представницька влада Чернігівщини буде підтримувати заклад, фінансово і матеріально, - запевнив Микола Звєрєв. Від обласної ради та депутатського корпусу він передав Центру психологічної реабілітації і лікування учасників АТО необхідну оргтехніку.

Слід зазначити, що за чотири місяці функціонування у Центрі надано психологічну реабілітацію і лікування більш як 150-и учасникам АТО. Їм надається спеціалізована психологічна, психіатрична та психотерапевтична допомога. Система лікувально-реабілітаційних заходів для потерпілих має комплексний характер і містить в собі психотерапію, психологічну корекцію, медикаментозну і не медикаментозну терапію. Наразі тут лікується 22 військовослужбовця.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації