back

Керівники та громада області обговорили проблемні питання децентралізації державного і місцевих бюджетів в 2015 році

21-01-2015 | 09:11

Проблемні питання децентралізації державного і місцевих бюджетів в 2015 році та необхідності удосконалення бюджетного та податкового законодавства обговорювали 20 січня на розширеному засіданні обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини» та Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. У засіданні, яке провели голова обласної ради Микола Звєрєв та заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, взяв участь в.о голови облдержадміністрації Сергій Журман.

При обговоренні виступили народні депутати, обрані від Чернігівської області, та народні депутати міжфракційного депутатського об'єднання «Рідна Чернігівщина» у Верховній Раді України: Василь Амельченко, Владислав Атрошенко, Олег Дмитренко, Валерій Давиденко, Олександр Кодола та Валерій Куліч; голова секретаріату Української асоціації районних та обласних рад Юрій Андрійчук; заступник голови-керівник виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Микола Поєдинок; представники Української асоціації районних та обласних рад і Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад; депутати обласної ради; керівники Департаменту фінансів облдержадміністрації та Головного управління Державної фіскальної служби в області; голови районних рад, міські, селищні та сільські голови.

На початку засідання було зазначено, що зміни до Бюджетного та Податкового кодексів значно вплинули на процес формування доходної та видаткової частин бюджетів. Зокрема, це нанесло свій відбиток на фінансове забезпечення основних галузей бюджетної сфери: зменшені обсяги субвенцій на підготовку робітничих кадрів, недостатньо коштів для освітньої та медичної галузей у бюджетах районів і міст, установи ветеринарної медицини передали на утримання області та інше.

Про існуючі проблемні питання бюджетної децентралізації у 2015 році та формування бюджетів територіальних громад також у своєму виступі зазначав і директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко.

Начальник Головного управління Державної фіскальної служби в області Степан Дусяк звернув увагу присутніх на зміни, внесені до податкового законодавства. Зокрема на ті, що стосуються місцевих податків і зборів, земельного, транспортного та акцизного податків, а також податків на доходи фізичних осіб та на нерухоме майно. Вони, як відомо, які є головними чинниками наповнення бюджетів територіальних громад.

Після обговорення порушених питань, було запропоновано проголосувати за прийняття Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вирішення проблемних питань формування місцевих бюджетів. Проект звернення учасники засідання отримали завчасно. Пропозицію підтримано одноголосно.



Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради