back

Четверта черга мобілізації: хто боронитиме країну

19-01-2015 | 15:12

Завтра, 20 січня, в Україні стартує четверта хвиля часткової мобілізації. Відповідно до Указу Президента України, затвердженого Верховною Радою України, цю хвилю мобілізації проводитимуть у три черги протягом 210 днів. Планується, що лави Збройних Сил України найближчим часом поповнять 50 тисяч українців.

На черговому брифінгу в обласній державній адміністрації, що відбувся 19 січня, представникам засобів масової інформації розповіли про необхідність проведення чергової мобілізації, її особливості, а також кого вона торкнеться.

За інформацією заступника обласного військового комісара Вадима Лільчицького, необхідність проведення мобілізації обумовлена небезпекою для незалежності України, виникненням реальної загрози її територіальної цілісності, а також підтримання бойової та мобілізаційної готовності Збройних Сил України, інших військових формувань.

Насамперед, повістки отримають ті, хто вже має військову підготовку. Так, призиватимуть осіб від 25 до 60 років. Це фахівці механізованих військ, танкісти артилеристи, фахівці протиповітряної оборони, зв'язку, ремонтники, які наразі є найбільш необхідні.

За його словами, без спеціальної підготовки не відправлять до зони АТО жодного з військових. Усі офіцери, сержанти, солдати пройдуть обов’язкове місячне навчання та бойове злагодження.

Серед особливостей четвертої черги мобілізації є й більш ретельний медичний огляд під час призовної кампанії. Призовники проходитимуть його в два етапи (на районному та обласному рівнях), з обов’язковим залученням психологів.

Під четверту хвилю мобілізації не потраплять ті, хто не зможе пройти військову медичну комісію. Не відправлятимуть на схід і батьків трьох і більше дітей віком до 18 років, а також тих, хто доглядає за недієздатними родичами. Повістку також не отримають студенти денної форми навчання і священики.

Паралельно з 18 березня по 1 травня поточного року звільнятимуть в запас (демобілізують) військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час першої мобілізації.

До мобілізації підлягатиме не лише людський ресурс. Для зони АТО вилучатимуть і техніку різних підприємств приватної та державної форм власності.

Як повідомив військовий прокурор Чернігівського гарнізону Дмитро Барановський, останні зміни законодавства значно посилили відповідальність військовослужбовців. Зокрема, посилені санкції за ухилення від мобілізації, дезертирство, залишення території військових частин тощо. Правовий статус під час особливого періоду розповсюджується на всіх військовослужбовців, незалежно від підрозділу.

Враховуючи велику корупційну складову під час проведення призову до лав ЗСУ, він попросив повідомляти про факти корупційних діянь на гарячу лінію військової прокуратури та особисто йому.

- З метою зриву чергової хвилі мобілізації на сьогодні в країні ведеться спрямована інформаційна війна. У соціальних мережах розповсюджуються неправдиві матеріали щодо ухилення від мобілізації, - підкреслив керівник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Вадим Мисник. Він також додав, що обов’язком кожного громадянина є захист своєї Батьківщини, її державності та територіальної цілісності.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації