back

Щоб бути кращими й сильнішими, отримувати більше коштів — треба наполегливо працювати

14-01-2015 | 08:20

На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок, 13 січня, під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій. У нараді, присвяченої питанням бюджетної децентралізації та затвердженню місцевих бюджетів, від Чернігівщини взяли участь в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв, керівники міст обласного значення та структурних підрозділів облдержадміністрації.

— Ми дали вудочку, і ваше завдання – цією вудочкою у вигляді нового Бюджетного кодексу і нового Податкового кодексу зловити рибу і дати можливість вашим регіонам, бути кращими й сильнішими, отримувати більше коштів. І треба покладатися зараз на свої повноваження і свої сили, — підкреслив він.

Арсеній Яценюк зазначив, що в Україні здійснений перший крок децентралізації — надання додаткових фінансових повноважень для регіонів. Так, Уряд вніс до Парламенту, і Парламент підтримав низку податкових і бюджетних ініціатив. Зокрема, ухвалена нова редакція Бюджетного кодексу і території тепер є фактично бюджетно-самостійними. Тобто, регіони мають право самостійно, не чекаючи ухвалення головного бюджету країни, приймати власні місцеві бюджети.

Змінами до Бюджетного кодексу місцевій владі надана низка інших додаткових повноважень. У тому числі, скасовані обмеження щодо запозичень, які раніше можна було здійснювати тільки з дозволу центральної влади. Також введена нова процедура використання коштів, що знаходяться на єдиному казначейському рахунку.

Крім того, для отримання додаткових фінансових ресурсів, регіонам залишили два податки — податок на нерухомість та збір від реалізації підакцизних товарів. Саме від того, як зможе місцева влада організувати роботу та використання зібраних коштів, залежатиме життя людей та розвиток областей. Адже ці кошти, на думку Арсенія Яценюка, і будуть направляться на ремонт і модернізацію лікарень, шкіл, доріг тощо. У той же час місцева влада звітуватиме перед громадянами за використання зібраних податків.

Прем’єр-міністр України звернувся до керівників областей щодо прискорення процесу прийняття місцевих бюджетів. За його словами, Київська область вже сформувала бюджет як області, так і бюджетів нижчих рівнів.

— Прошу керівництво держави на місцях приділити цьому максимум уваги і показати, що ми здатні брати на себе відповідальність і дійсно самостійно керувати в своїх областях, не чекаючи команди зверху, — сказав Глава Уряду.

У ході селекторної наради члени Кабінету Міністрів України поінформували керівництво регіонів про основні зміни податкового і бюджетного кодексів та відповіли на низку запитань стосовно їх реалізації.

Слід зазначити, що процес формування бюджету Чернігівської області триває. На розширеній нараді в облдержадміністрації вже обговорили проект обласного кошторису, а затвердити його планують на черговому засіданні обласної ради, яке відбудеться на наступному тижні.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації