back

Ключове завдання – підтримати і зміцнити наявні позитивні тенденції

25-12-2014 | 10:01

Економіка області тісно пов’язана із процесами, що відбуваються як всередині країни, так і за її межами. Проблеми на фінансовому ринку та з енергозабезпеченням, зниження споживчого попиту не найкращим чином впливають на роботу промислового комплексу, який за 11 місяців забезпечив обсяги виробництва на рівні 97 % до відповідного періоду минулого року. При загальноукраїнському індексі 89,9% наша область займає 12-13 позицію серед інших регіонів.

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за 10 місяців збільшилась на 7,4 % до 2666 гривень (по Україні – на 5,3%), а у жовтні становила 2725 гривень Однак, через інфляційні процеси (індекс цін у листопаді до грудня 2013 року становив 122,7%), реальний індекс зарплати склав 96,9 % (по Україні – 95%, це 8-10 місце).

Споживчий ринок області, як і України в цілому, характеризується звуженням споживчого попиту та скороченням купівельної спроможності населення на фоні уповільнення зростання реальної заробітної плати, девальвації гривні та пов’язаним із цим зростанням цін. Якщо за січень-вересень динаміка обороту роздрібної торгівлі була ще позитивною, то вже за 10 місяців вперше за останні 5 років він скоротився на 1,9%, а за січень-листопад – на 2,8%. В середньому по країні обсяги роздрібної торгівлі скоротились на 7,5%, тут область займає 16-17 позицію.

Із позитивною динамікою продовжують працювати сільське господарство та будівництво.

Так, обсяг валової продукції сільського господарства зріс на 12,5% – це 4 місце по Україні (+5%).

За темпами зростання обсягу будівельних робіт (+46,3%) регіон знаходиться на першому місці (по Україні скорочення на 19,3%).

Область найбільше в Україні наростила експорт товарів (+25,3%), тоді як по країні він зменшився на 9,3%. При цьому через перевищення експорту (559,3 мільйони доларів США) над імпортом (442,7 мільйонів доларів США) позитивне сальдо зовнішньої торгівлі склало 116 мільйонів доларів США.

Загалом же зовнішньоторговельний оборот товарами за 10 місяців склав більше 1 мільярдів доларів США (зростання становить 6,7%), а до кінця року очікується наростити його принаймні ще на 150 мільйонів.

Як наголошує в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, ці цифри – лише підґрунтя для кропіткої та відповідальної роботи усіх гілок влади на наступний рік, який, безумовно, буде набагато складнішим, ніж цей.

Перед нами стоїть завдання, щоб органи виконавчої влади та місцевого самоврядування працювали як єдиний механізм. Тоді буде позитив у розвитку і економіки, і соціальної сфери регіону.

Від того, як ми визначимо наші пріоритети і завдання на перспективу, значною мірою залежатиме, яке місце займатиме Чернігівщина у господарському комплексі України і яким буде рівень життя мешканців нашої області порівняно з іншими регіонами, - говорить Сергій Журман.


Прес-служба облдержадміністрації