back

Історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч» отримав барельєф Антонія Печерського

07-01-2011 | 16:35

7 січня в смт Любеч Ріпкинського району пройшла урочиста церемонія вручення барельєфу Антонія Печерського, виготовленого корпорацією «Європейська енергетична компанія», історико-археологічному музейному комплексу «Древній Любеч».

У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова правління корпорації «Європейська енергетична компанія» Петро Мороз, керівництво Ріпкинського району, жителі смт Любеч.

Перед початком заходу відбулася Різдвяна служба у Преображенській церкві. Після цього біля приміщення музею історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» настоятель Преображенської церкви отець Іоан здійснив чин освячення барельєфу.

Любеч відомий, як місто в якому народився засновник чернецтва на Русі – святий Антоній. Тут збереглися залишки Антонієвого монастиря з печерою під ним.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав символічним те, що вручення барельєфу із зображенням Святого Антонія, який є символом духовності та уособленням православного подвижництва та культури, відбувається саме на свято Різдва Христового.

За його словами, відтворення Любеча, відродження його слави та величі – це повернення до першоджерел, до свого коріння, до історії.

На сьогодні проводиться низка заходів щодо його розбудови: виготовляється проектно-кошторисна документація відтворення княжого замку, проводиться реконструкція ближньої печери Преподобного Антонія та кам’яниці Павла Полуботка, ремонтні роботи музейного приміщення. Також проводяться археологічні дослідження на території музейного комплексу.

Володимир Хоменко наголосив, що відновлення Любеча – це обов’язок влади перед нашими славними предками і нащадками і висловив вдячність усім причетним до цієї справи.


























Прес-служба облдержадміністрації