back

Цільові програми боротьби та профілактики ВІЛ-інфекції і туберкульозу в області діятимуть

23-12-2014 | 12:37

— Боротьба з соціально небезпечними хворобами, такими, як ВІЛ-інфекція/СНІД та туберкульоз є надзвичайно важливою й актуальною. Останнім часом рівень захворюваності на ці недуги в області призупинився. Проте, враховуючи нестабільну ситуацію в країні, ми маємо бути готові до більшого поширення небезпечних хвороб, — підкреслив в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, відкриваючи засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Він також зазначив, що ці хвороби легше попереджувати, ніж лікувати. Тому, обласна державна адміністрація та обласна рада робитимуть все можливе, щоб в області діяли цільові програми боротьби та профілактики ВІЛ-інфекції та туберкульозу.

Учасники сьогоднішнього засідання розглянули стан виконання обласної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції лікування, догляду і підтримки ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД та обговорили підготовку нової цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки.

Характеризуючи епідситуацію із ВІЛ в області, головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун зазначив, що наразі під медичним наглядом перебуває більше 3 тисяч ВІЛ-інфікованих, у т.ч. 629 осіб, хворих на СНІД. Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції — у Прилуках, Чернігові, Щорському, Талалаївському, Козелецькому, Прилуцькому районах.

Домінуючим шляхом передачі ВІЛ-інфекції, як серед жінок, так і серед чоловіків, залишається статевий. В області забезпечений широкий доступ населення до консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію. У районах та містах працюють 28 кабінетів довіри. Протягом 2014 року в них обстежено майже 80 тисяч осіб, що становить 7,6% від населення області.

ВІЛ-інфіковані дорослі та діти мають доступ до лікування та профілактики опортуністичних інфекцій, проведення антиретровірусної терапії. Також створені умови для надання спеціалізованої медичної допомоги, забезпечено соціальний та психологічний супровід хворих.

Подальша динаміка епідпроцесу, на переконання Миколи Дейкуна, залежатиме від масштабів профілактичної роботи серед населення, своєчасного спрямування на тестування на ВІЛ-контингентів з груп підвищеного ризику захворювання та забезпечення їх засобами профілактики та лікування.

Ситуація з поширенням туберкульозу в області не є загрозливою. Останніми роками навіть спостерігається зниження рівня захворюваності на ко-інфекції. Проведення профілактичної роботи продовжать і в 2015 році.

Загалом, всі заходи з боротьби та профілактики ВІЛ-інфекції та туберкульозу, передбачені попередньою програмою, були виконані.

На сьогодні в області вже розпочато розробку нової цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки. У 2015 році її подадуть на затвердження депутатам обласної ради.

— Досягти успіху і запобігти новим випадкам інфекції можна тільки поєднавши зусилля влади, працівників охорони здоров’я, освіти соціальної сфери. ОДА і надалі триматиме на контролі реалізацію програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу і сприятиме їх грошовому наповненню, — наголосив Сергій Журман.

На завершення засідання, обласна рада ВІЛ-інфекції/СНІДу затвердила порядок проведення моніторингових візитів міжсекторальної робочої групи до міст і районів області та прийняла план роботи на 2015 рік.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації