back

Україна та Казахстан активізують співпрацю

23-12-2014 | 07:44

Президенти України та Казахстану за підсумками переговорів у Києві висловилися за активізацію стосунків двох країн.

Президент України назвав переговори конструктивними та продуктивними. "Ми вважаємо неприпустимим, коли обсяг нашого товарообороту впав на більше ніж 30%. Ми домовились, що найближчим часом буде відновлена робота міжурядової комісії з економічної співпраці", – повідомив Петро Порошенко.

Президент Казахстану зі свого боку відзначив: "Ми відновимо наші дружні політичні та економічні стосунки. Україна для нас є близьким другом і партнером у політиці та економіці".

За підсумками переговорів президентів за участі представників урядів двох країн досягнуто принципових домовленостей щодо активізації співробітництва в енергетичній, машинобудівній, авіабудівній, космічній галузях та поглиблення кооперації у військово-технічній сфері. "Досвід та потенціал українського військово-промислового комплексу буде задіяний для посилення обороноздатності Казахстану", – сказав Президент. Президент Казахстану висловив зацікавленість в українському досвіді створення бронетехніки.

Також обговорювалися питання співпраці у космічній сфері, зокрема об’єднання можливостей виробництв українських КБ "Південне", "Південмашу" та "Хартрону" з можливостями казахської сторони, включаючи космодром "Байконур".

Президент Назарбаєв назвав найбільш перспективною галуззю співпраці машинобудування, зокрема енергетичне – використання продукції підприємств "Турбоатом", "Запоріжтрансформатор", "Зоря-Машпроект" для будівництва енергетичних об'єктів на території Казахстану. У Казахстані великим попитом користується сільськогосподарська техніка та продукція АПК України.

Також досягнуто домовленості про постачання в Україну вугілля з Карагандинського та Екібастузького вугільних басейнів.

Президент Назарбаєв запросив Президента України та українську делегацію відвідати Міжнародну спеціалізовану виставку «Астана ЕКСПО-2017», проведення якої планується на 2017 рік. Він також запропонував започаткувати форум бізнесменів двох країн.


Прес-служба Президента України