back

Президент найближчим часом внесе на розгляд Парламенту закон про відмову України від позаблокового статусу

18-12-2014 | 07:47

Президент Петро Порошенко має намір одразу по поверненні з Польщі внести на розгляд Верховної Ради проект закону про відмову України від позаблокового статусу.

Про це Глава держави заявив 17 грудня у своєму виступі на спільному засіданні Сейму та Сенату Республіки Польща. "Сьогодні незаперечним є факт, що проголошена в 2010 році позаблоковість України не змогла гарантувати нашу безпеку і територіальну цілісність. Тому сьогодні в цьому залі я вирішив проголосити та повернути країну до курсу на інтеграцію до євроатлантичного безпекового простору. Одразу ж після повернення в Україну я внесу на розгляд Парламенту законопроект про відмову від позаблокового статусу", – заявив Президент.

Петро Порошенко відзначив, що вже зараз Україна поглиблює співпрацю з НАТО, переорієнтовує свій оборонно-безпековий комплекс на натівські стандарти. "Попереду – велика робота, щоб досягти критеріїв членства. Велика робота і в тому, щоб провести референдум – для того, щоб український народ і лише український народ, а не наші сусіди, визначали напрямок нашого подальшого розвитку", – сказав Глава держави.

Президент України наголосив на необхідності перегляду існуючих систем глобальної безпеки. "В умовах, коли зруйновано політичну рівновагу і стабільність Європи, ми маємо шукати нові спільні засоби гарантування безпеки. І я говорю тепер не лише про Україну, яка зіткнулася з брутальною агресією, а й про усі країни континенту. Ці гарантії безпеки мають бути ефективними, реальними та дієвими", – сказав Глава Української держави.


Прес-служба Президента України