back

Здолати виклики, що стоять сьогодні перед Україною, — основне завдання програми діяльності Уряду

17-12-2014 | 08:23

В основі програми діяльності Уряду — коаліційна угода та Угода про асоціацію України з ЄС, кінцева її мета – членство України в ЄС. Проте, щоб змінити країну, зробивши її справді європейською державою, Уряд планує вдаватися до жорстких і непопулярних засобів, покликаних подолати основні виклики, що стоять сьогодні перед державою.

За визначенням Прем’єр-міністра України, ключова загроза сьогодні — це загроза незалежності, пов’язана, передовсім, з російською військовою агресією. Ця агресія впливає в цілому і на всі економічні показники.

Крім того Україна має позбутися енергетичної залежності від РФ та непрозорих, часто корупційних схем, присутніх у багатьох галузях української економіки.

У зв’язку з цим в державі має бути запроваджена нова політика безпеки, яка, відповідно, потребує і більшого фінансування. На утримання армії, правоохоронної системи, облаштування кордону з держбюджету передбачають витрачати 5% ВВП. До цих же витрат належить реалізація проекту «Європейський вал», який має зміцнити кордон України з РФ, та підтримку учасників АТО та їх сімей.

Крім того, складовою системи захисту України є відстоювання інтересів держави в європейських судах. Уряд планує домогтися через суд відшкодування збитків, завданих державою-агресором майже на трильйон доларів. Ще один аспект національної безпеки – це інформаційна політика: створення іномовлення та суспільного телебачення, роздержавлення засобів масової інформації.

Кардинальні та швидкі зміни очікують Україну і у державному управлінні, і в економіці та соціальній сфері.

«Легких змін ніхто нікому не обіцяє. Те, що не робилося 23 роки, тепер треба зробити за 23 місяці», — зазначив Арсеній Яценюк, презентуючи програму дій Уряду народним депутатам.


За інформацією Секретаріату КМУ