back

Україна і ЄС мають працювати спільно – зустріч Петра Порошенка з Федерікою Могеріні

17-12-2014 | 08:01

Президент Петро Порошенко зустрівся з Верховним представником Європейського союзу у закордонних справах та політиці безпеки Федерікою Могеріні.

Глава держави зазначив, що візит Верховного представника ЄС, який відбувся через день після інавгураційного засідання Ради асоціації «Україна-ЄС» в Брюсселі, говорить про велике значення, яке Євросоюз та особисто Федеріка Могеріні приділяють українському питанню. «Хотів би подякувати ЄС за потужну підтримку України та готовність надати макрофінансову допомогу. Дуже важливо також, що допомога буде надаватись на консультативному рівні щодо запровадження і імплементації реформ», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що останні місяці свідчать про перехід відносин України та ЄС на якісно новий рівень, пов'язаний з імплементацією Угоди про асоціацію і започаткуванням роботи Ради асоціації.

Федеріка Могеріні підтвердила, що Євросоюз приділяє пріоритетну увагу Україні. «Ми можемо розпочати роботу за допомогою тих інструментів, які у нас є завдяки Угоді про асоціацію, і імплементувати реформи. Так само як ми спільно ратифікували Угоду, ми маємо спільно працювати і далі. Ми маємо йти «рука-об-руку» – Україна і ЄС», - зазначила вона.

Під час зустрічі сторони значну увагу приділили ситуації на Донбасі та необхідності виконання Мінських домовленостей. Федеріка Могеріні зазначила, що ЄС буде продовжувати підтримувати Україну і працювати над тим, щоб «конфлікт закінчився з повною повагою до суверенітету і територіальної цілісності України». Вона наголосила, що ЄС буде робити все можливе, щоб Мінські домовленості виконувалися.

Крім того, сторони обговорили процес проведення реформ в Україні. Глава держави підкреслив, що влада рішуче налаштована на якісні зміни в державі, і гібридна війна цьому не завадить. За словами Президента, основою стане «Стратегія реформ-2020», оскільки «кінцева мета реформ – підготовка країни до отримання перспективи членства в ЄС». При цьому Петро Порошенко зазначив, що є перелік першочергових завдань, які потрібно запровадити до кінця цього року. «Ми сподіваємось, що наступного тижня Парламент підтримає ряд реформ, бо від цього залежить доля держави», - сказав Глава держави. Під час зустрічі Петро Порошенко та Федеріка Могеріні обговорювали питання конституційної реформи, децентралізації, створення якісно нового інвестиційного клімату, запровадження верховенства права і судової реформи. Верховний представник ЄС у закордонних справах та політиці безпеки наголосила, що Україна в питанні реформ може розраховувати на Євросоюз. Вона підкреслила, що Уряд має дуже амбіційний план з реформування країни. «Я хочу передати повідомлення українцям: залишайтесь єдиними і зосередженими на реформах, бо це шлях, яким ви можете вийти зі складної ситуації», - зазначила Федеріка Могеріні і додала: «Необхідно не лише подолати конфлікт, а й забезпечити процвітання і нормальне майбутнє для українців».

Сторони також обговорили питання візової лібералізації. «Ми досягли домовленості і я впевнений, що Україна продемонструє рішучі дії, щоб до саміту в Ризі завершити процедуру імплементації лібералізації візового режиму та отримати чітку дату запровадження безвізового режиму ЄС для українців», - повідомив Президент.


Прес-служба Президента України