back

Участь громадськості в процесі прийняття рішень органів місцевого самоврядування має посилюватися

16-12-2014 | 17:15

До такого висновку дійшли учасники засідання за «круглим столом», що 16 грудня відбулося в облдержадміністрації. У заході взяли участь в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв, народний депутат України Олег Купрієнко, члени Громадської ради при облдержадміністрації, представники засобів масової інформації.

Претензії громадськості зводилися до недостатньої відкритості та прозорості роботи органів місцевого самоврядування, обмеженої відповідальності за недотримання вимог чинного законодавства та випадків відсторонення громадськості від участі у прийнятті важливих рішень.

Голова Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Проскуріна зауважила, що влада часто вважає громадськість опонентом, проте основне бажання громадськості – об’єднання заради реформ і співпраці влади та громади.

Як негативний приклад співпраці обласної влади та громадськості Наталія Проскуріна згадала роботу над проектом положенням про наглядову раду КЗ РЛП «Ялівщина». Після низки засідань робочої групи профільна комісія обласної ради вирішила рекомендувати депутатам взагалі не створювати цей дорадчий орган.

Зауваження у неврахуванні депутатами громадської думки, зокрема експертного середовища, отримало кадрове рішення про непродовження контакту з директором одного з комунальних закладів, який підпорядковується обласній раді.

Як відзначив в.о. голови облдержадміністрації, Громадська рада при ОДА – це той орган, що не дає можливості схибити владі у прийнятті багатьох рішень.

На сьогоднішній день ми розуміємо, що законодавство нашої країни не є до кінця досконалим і збалансованим, воно потребує подальших перетворень. Ми щиро сподіваємося на те, що наступного року воно вийде на етап свого звершення і переформатування новим парламентом у законодавство європейського взірця, - підкреслив Сергій Журман.

Нині розпочався процес формування нової Громадської ради.

В.о. голови облдержадміністрації висловив сподівання, що оновлена Громадська рада, яка розпочне свою роботу у середині січня, оновиться якісно та кількісно, додатково розширить свої повноваження і вплив на виконавську і представницьку гілки влади в області.


Резолюція
засідання за «круглим столом» на тему
«Участь громадськості в процесі прийняття рішень органів місцевого самоврядування»



Прес-служба облдержадміністрації