back

Соціальні виплати: вдосконалення триває

15-12-2010 | 12:43

Про стан виплати одноразової винагороди жінкам Чернігівської області, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», а також соціальний супровід сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, йшлося 14 грудня на засіданні робочої групи з питань реалізації основних напрямів удосконалення системи соціальних виплат населенню.

Відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус зазначила, що на попередньому засіданні робочої групи обговорювалося призначення та виплата всіх видів державних соціальних допомог. Статистика свідчить, що наразі в області забезпечується вчасна та в повному обсязі виплата всіх видів державних соціальних допомог. Заборгованість відсутня.

Станом на 01.12.2010р. державні соціальні допомоги отримують 67,3 тис. сімей. На виплату всіх видів державних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з початку року спрямовано субвенції з державного бюджету на загальну суму 443,3 млн грн, що на 37,4 % більше, ніж за аналогічний період торік.

На Чернігівщині проводиться активна робота щодо виконання урядових рішень по посиленню соціального захисту населення під час оптимізації цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та природний газ. Продовжується удосконалення механізму надання населенню субсидій на житлово-комунальні послуги, скраплений газ та тверде паливо за спрощеним порядком. Для досягнення ефективних та очікуваних результатів у цьому процесі в області скоординовано роботу всіх ланок органів виконавчої влади, підприємств та організацій.

Начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Оксана Сердюк поінформувала присутніх про виплату одноразової винагороди жінкам Чернігівської області, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». Так, з її слів, протягом 2010 року нагороджено 574 жінки, направлено 530 заявок (44 жінки померли) на отримання винагороди, гроші виплачено 208 матерям. Все, що залежить від управління, робиться вчасно – подаються документи на присвоєння звання, заявки на отримання виплати, наголосила Оксана Сердюк, а всі затримки виникають через проблеми з коштами чи інші причини.

Обговорюючи питання, учасники засідання торкнулися проблеми втрати компенсації, якщо жінка померла. На думку присутніх, потрібно б на законодавчому рівні закріпити право родичів матері-героїні отримати не тільки відзнаку, а й одноразову винагороду.

Про соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, розповіла заступник директора Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ніна Кононенко. Так, протягом поточного року виявлено 1176 кризових сімей, у яких виховується 2220 дітей. Зазвичай, проблеми в цих сім’ях виникають через те, що батьки мають алкогольну чи наркотичну залежність, ніде не працюють чи перебувають у місцях позбавлення волі, функціонально неспроможні (мають малі статки).

Центрами СССДМ проінспектовано 1166 таких родин. Під соціальним супроводом перебувало 793, оскільки деякі родини потребують лише соціального патронажу. З позитивним результатом знято 482 сім’ї, з негативним – 22. На жаль, не всі родини досягають позитивного результату, бо не виконують умови договору.

В основу соціального супроводу покладено застосування комплексного та системного підходу, згідно з яким дії соціального працівника спрямовуються на усунення наслідків та причин складних життєвих обставин, забезпечення дотримання прав дітей та батьків, використання їх внутрішнього потенціалу у процесі розв’язання проблем, підвищення відповідальності батьків за виховання дітей, забезпечення індивідуального підходу до кожного члена сім’ї.

Також, Ніна Кононенко відмітила результати роботи Чернігівського обласного соціального центру «Батьки й дитина разом». За 9 місяців поточного року 43 жінки мали намір відмовитися від новонародженої дитини, але завдяки перебуванню в центрі та спільній допомозі фахівців 23 мами змінили наміри і залишили собі дитину.

За результатами обговорення порушених на засіданні питань готується відповідне рішення робочої групи.




Управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації