back

Цукрова галузь: стан та перспективи

11-12-2014 | 12:11

В області з колись наявних 5-ти цукрових заводів виробництво цукру здійснює одне підприємство – ПАТ «Линовицький цукровий комбінат ,,Красний”». Щодо інших, то на двох з них обладнання «законсервовано», два заводи в результаті процедури банкрутства припинили своє існування.

Потреба Чернігівщини у цукрі на 2014-2015 маркетинговий рік складає 49 тисяч тонн, у тому числі для підприємств харчової промисловості – 21 тисячу тонн.

Очікуване виробництво цукру в поточному році становить 26 тисяч тонн, а це – 53% від потреби області у цукрі.

У торгівельній мережі Чернігова реалізується цукор, в основному, виробників Київської та Дніпропетровської областей. ПАТ «Линовицький цукровий комбінат ,,Красний”» має налагоджені канали збуту та реалізує цукор переробним підприємствам Ічнянського та Прилуцького районів. У минулі роки підприємство постачало свою продукцію також у Донецьку область та АР Крим.

На засіданні Ради Національної асоціації цукровиків України було зауважено, що наявні ресурси власного бурякового цукру достатні для забезпечення потреб внутрішнього ринку на 2014-2015 маркетинговий рік, тому немає потреби у ввезенні в Україну цукру-сирцю з тростини в межах тарифної квоти.

Одним із шляхів відродження цукрової галузі в країні є диверсифікація виробництва продукції шляхом освоєння виробництва біоетанолу – біопалива на основі відновлювальної сировини.

В області вивчалося питання розробки регіональної програми виробництва цукрових буряків, цукру та біоетанолу. Проте в країні досі відсутня чітка державна політика щодо енергетичної безпеки та ринку альтернативних видів палива, - говорить в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман. – База для розвитку галузі є. Нам важливо, щоб запрацювали заводи, ми ведемо роботу у цьому напрямку. А виробники, заготівельники й переробники, чиї інтереси ми повинні захищати, отримували гарні прибутки.


Прес-служба облдержадміністрації