back

Президент України і Прем’єр-міністр Австралії обговорили перспективи співпраці в енергетичній сфері

11-12-2014 | 07:54

Під час державного візиту до Австралії 11 грудня Президент Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом.

Президент України та Прем’єр-міністр Австралії обговорили ряд питань, зокрема у сфері енергетики. «Ми домовились розпочати співпрацю в енергетичній сфері. Обговорили можливість використання австралійського урану для наших атомних електростанцій», - розповів Президент України.

Також сторони домовились найближчим часом опрацювати питання поставок австралійського вугілля в Україну. «Стосовно потенціалу експорту урану і вугілля до України, Австралія є енергетичною наддержавою. Енергетична безпека дуже важлива для України. Це - гарна можливість для Австралії та України», - зазначив Тоні Ебботт.

Крім того, під час зустрічі сторони обговорили координацію дій на багатосторонньому рівні, зокрема в рамках ООН. Петро Порошенко подякував за фінансову допомогу Австралії в розмірі 100 млн доларів, яку вона надасть Україні в рамках МВФ, а також за допомогу українській армії. Тоні Ебботт повідомив про рішення надати допомогу для Збройних Сил України на понад 2 млн доларів. Також під час зустрічі співрозмовники обговорили можливості участі Австралії в донорській конференції, що має відбутися на початку 2015 року.

Крім того, на переговорах йшлося про активізацію співпраці в сільському господарстві.

Прем’єр-міністр Ебботт високо оцінив перший в історії двосторонніх відносин візит Президента України до Австралії. Він підтвердив намір австралійської влади і надалі активно підтримувати Україну. «Австралія солідарна з українським народом. Останні місяці Австралія морально підтримує та економічно допомагає Україні», - наголосив Тоні Ебботт.

Петро Порошенко подякував керівництву Австралії за активну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. «Дякую за єдність і солідарність з Україною», - зазначив Президент.

Глава держави підкреслив, що українці співчувають з приводу загибелі людей в результаті катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» рейсу МН-17, на борту якого було 38 громадян Австралії. «Україна робить все можливе, щоб розслідування трагедії було незалежним, відкритим і ефективним», - сказав Президент, додавши, що винні у катастрофі мають понести відповідальність за скоєне.

Петро Порошенко запросив Тоні Ебботта відвідати Україну на початку наступного року. Прем’єр-міністр повідомив, що в лютому планується відкриття посольства Австралії в Києві. «Впевнений, що відкриття посольства дозволить посилити співпрацю між нашими країнами», - зазначив Президент України.


Прес-служба Президента України