back

Костянтин Лубенцов: У прикордонних районах області створюються буферні зони для боротьби з африканською чумою свиней

10-12-2014 | 15:44

На Чернігівщині не припиняється застосування спеціальних карантинних заходів з нерозповсюдження африканської чуми свиней (АЧС).

Так, 10 грудня в головному управлінні ветеринарної медицини в Чернігівській області відбулось позапланове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, яке провів заступник голови ОДА Костянтин Лубенцов. Причиною проведення засідання послугувала необхідність внесення нових змін до комплексу заходів по боротьбі з АЧС.

За словами заступника начальника головного управління ветеринарної медицини в області Юрія Павлішена, передбачається утворення буферної зони, глибиною від 20 до 100 кілометрів вздовж державного кордону з Російською Федерацією та Республікою Білорусь, у тому числі і на території природно-заповідних зон та навколо населених пунктів. У межах цієї зони буде проведено депопуляцію дикого кабана на територіях Новгород–Сіверського, Семенівського, Коропського, Сосницького, Менського, Корюківського, Щорського, Городнянського, Ріпкинського, Чернігівського, Куликівського районів. Всі відстріляні туші підлягатимуть знищенню шляхом спалювання без відбору патологічного матеріалу для дослідження на АЧС. У радіусі 20 кілометрів створиться буферна зона, вільна від поголів’я свиней у господарствах усіх форм власності. Мешканцям цієї зони буде рекомендувано утримуватись від розведення свиней.

У інших районах області будуть організовані заходи, спрямовані на приведення щільності диких кабанів у мисливських господарствах та заповідних територіях до мінімальної, з відбором проб для дослідження на АЧС.

Колективне полювання на кабана відбуватиметься кожного дня. При цьому заплановано проведення роз’яснювальної роботи з мисливцями стосовно виникнення та профілактики захворювання свиней на африканську чуму та вжиття заходів з недопущення міграції тварин на територію інших областей країни.

Єгерська служба має проводити щоденне обстеження мисливських угідь, на предмет виявлення хворих чи загиблих диких тварин.

По завершенню обговорення, члени протиепізоотичної комісії ухвалили одноголосно зміни до протоколу №9 від 17.11.2014 року.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації