back

Цінова ситуація на споживчому ринку області неоднорідна

09-12-2014 | 13:13

Споживчий ринок області, як і України в цілому, характеризується звуженням споживчого попиту та скороченням купівельної спроможності населення на фоні уповільнення зростання реальної заробітної плати, девальвації гривні та пов’язаним із цим зростанням цін.

У кінці листопада з 22 найменувань основних соціально значущих продовольчих товарів в області ціни на 13 з них були нижчими від середніх по Україні. До списку цих продуктів увійшли хліб житній та житньо-пшеничний, курячі тушки, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби, крупи гречані, ковбаси варені першого ґатунку, молоко жирністю 2,5%, сметана жирністю 15%, картопля, капуста, морква, буряк та ріпчаста цибуля.

Однак по окремих позиціях ціни дещо перевищують середні по Україні. Наприклад, на рис, яловичину, свинину, сало, масло вершкове жирністю 72-73%, сир м’який жирністю 9%, соняшникову олію та яйця першої-другої категорії.

А середня ціна на пшеничне борошно вищого ґатунку – 5 гривень 40 копійок за кілограм наприкінці листопада була мінімальною по Україні.

В останній тиждень листопада спостерігалося зниження цін на свинину, курячі тушки, пшеничне борошно вищого ґатунку, сметану жирністю 15% та цукор.

Водночас, незмінними залишилися ціни на хліб житній та житньо-пшеничний, яловичину, молоко жирністю 2,5% та картоплю.

А рекордсменом по зростанню стала гречана крупа, ціни на яку зросли на 24,3% через підвищення оптово-відпускних цін виробниками.

Головним чинником підвищення цін залишаються дестабілізація на внутрішньому валютному ринку, зростання вартості пально-мастильних матеріалів та ажіотажний попит.

В умовах прискорення інфляційних процесів актуальним залишається завдання органам виконавчої влади на місцях забезпечити оперативний аналіз змін цінової ситуації та вжиття упереджувальних заходів з недопущення необґрунтованого підвищення цін, у першу чергу на соціально-значимі продовольчі товари, - наголошує в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.


Прес-служба облдержадміністрації