back

У Сосницькому районі створили сільськогосподарський обслуговуючий кооператив

09-12-2014 | 08:49

Розвиток сільських територій та покращення соціально-економічного стану на селі є одним з основних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Одним із шляхів у цьому напрямку є створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які сприятимуть підвищенню рівня зайнятості сільського населення та їх доходів.

Саме такий напрямок підвищення зайнятості та доходів сільського населення обрали мешканці с. Волинка Сосницького району, створивши сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Волинська молочарська спілка», який очолив Сергій Потапенко. Наразі кооператив налічує 32 члени.

Кооператив створено для обслуговування переважно своїх членів на засадах взаємодопомоги та економічного співробітництва. Метою його діяльності є збільшення доходів своїх членів, шляхом надання їм послуг у сфері сільськогосподарського виробництва: у рослинництві, тваринництві, після урожайній діяльності.

Свою діяльність кооператив розпочав із молочарського напрямку. За короткий час селяни відчули власний зиск від того, що розрахунок за молоко здійснюється оперативно та із урахуванням його якісного показника – жирності, за яку вони отримують значні додаткові кошти.

Як зазначає Сергій Потапенко, створення кооперативу не потребувало великих коштів. Фактично - це самоорганізація його членів, яка допомогла людям отримувати справедливу закупівельну ціну на їх продукцію. У подальшому планується отриманий досвід поширити на інші види діяльності, зокрема, на заготівлю продукції рослинництва.

- Те, що кооперативи в сільських населених пунктах потрібні, немає сумніву, - наголошує директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко, - Важливість функціонування обслуговуючих кооперативів полягає не тільки у забезпеченні економічного зиску у вигляді додаткового доходу, а й у забезпеченні соціального комфорту для людей, через одержання ними різноманітних життєво-необхідних послуг. Департамент всебічно сприяє створенню малих форм господарювання на селі шляхом залучення донорської фінансової та технічної допомоги, надання консультаційних послуг, вирішення організаційних питань виробництва та реалізації продукції сільськогосподарського призначення.


Департамент агропромислового розвитку ОДА