back

Завершено творчі звіти районів і міст Чернігівщини

15-04-2011 | 16:08

На виконання Указу Президента України Віктора Януковича «Про відзначення 20-ї річниці незалежності України» та відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, протягом березня-квітня 2011 року в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка проходили творчі звіти районів та міст Чернігова, Ніжина, Прилук «Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина, в віках!».

Заключним акордом цього яскравого параду талантів Чернігово-Сіверського краю став звіт майстрів мистецтва міста Чернігова.

Перед початком концертної програми голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов оглянули виставки робіт народних майстрів.

Відкриваючи останній звітній концерт та підбиваючи підсумки творчого марафону, керівник області, зокрема, зазначив, що головними прикметами дійства, що відбувалося на сцені протягом творчих звітів, були масовість, емоційна піднесеність, динамічність, широкий жанрово-тематичний спектр програм, яскрава палітра костюмів та іншої атрибутики та висока виконавська майстерність учасників.

Виставкові стенди радували глядача високою майстерністю виконання та оригінальністю виробів, що і робило ці виставки справжнім подарунком до ювілею України. Перед очима відвідувачів постав відроджений руками умільців процес становлення найстародавніших видів мистецьких ремесел: ткацтво, предмети домашнього вжитку, кераміка, лозоплетіння, витвори з соломи, писанкарство, різьблення по дереву і багато іншого.

Характерною ознакою обласних творчих звітів Володимир Хоменко назвав постійно зростаючу кількість учасників художньої самодіяльності, вік яких коливається в діапазоні від дитсадкового до глибоко пенсійного. Голова облдержадміністрації висловив переконання у тому, що Чернігівщина має гарні передумови як для збереження свого народно-мистецького іміджу, так і для примноження здобутків у цій сфері.

Важливу роль у цьому процесі відіграє і зростаюча увага до питань культури з боку обласної держадміністрації, місцевих органів влади: під час підготовки до звітних концертів в кожному районі пошито нові сценічні костюми, придбано музичні інструменти, нове медійне обладнання тощо.

Володимир Хоменко висловив подяку керівникам районів та міст області за надану підтримку участі своїх колективів у творчих звітах.

«Добре, що місцеве керівництво розуміє: пісня, музика, танок духовно збагачують людину. А висока духовність, у свою чергу, нерозривно пов’язана з патріотичними почуттями та самовідданістю у праці.

Впевнений, що понад шеститисячна громада аматорів мистецтва, до якої входить близько п’ятисот колективів, а також більш як сімсот народних майстрів області, що взяли участь у творчому звіті, присвяченому 20-річчю незалежності України, будуть жити і творити – за словами поета Максима Рильського – у повній гармонії з красивим і корисним» - зауважив він.

Очільник області наголосив: музика, пісня, висока громадянська лірика завжди мають залишатися супутниками буднів і свят. Особливого звучання і піднесення вони набувають під час відзначення пам’ятних дат і подій.

«Нинішній рік для нашої області особливий. 70 років тому тут було покладено початок партизанському рухові, що відіграв значну роль у наближенні перемоги над фашистськими загарбниками. Традиційно урочисто будемо відмічати День Перемоги, 66-ту річницю визволення від окупантів України та 67-му – визволення Чернігівщини.

Багато часу минуло відтоді, все менше залишається серед нас учасників тих подій. Тим більше уваги і турботи маємо приділяти їм. Зокрема, в ці святкові дні поряд з врученням ветеранам заслужених нагород і квітів буде не зайвим висловити їм щиру подяку і порадувати хорошими концертними програмами», - підкреслив Володимир Хоменко.

Також він вручив державну відзнаку художньому керівникові і головному диригенту народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Анатолію Коцуру – за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність Указом Президента України Віктора Януковича йому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».





















Прес-служба облдержадміністрації