back

Один з напрямів електронного урядування вже застосовується в області

05-12-2014 | 14:25

Про розвиток електронного урядування в Україні та в області говорили сьогодні, 5 грудня, на засіданні «круглого столу» на тему: «Цифровий порядок денний для України. «Зелена книга»: стратегія політики е-урядування». У обговоренні взяли участь представники міської та обласної державної адміністрацій, органів місцевого самоврядування, бізнесу, освіти, ІТ-сектору, медіа, громадськості та експерти Робочої групи з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування.

На початку засідання доктор наук з державного управління, професор, директор Інституту вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України Андрій Семенченко презентував проект «Зелена книга», зосередивши увагу на основних напрямах електронного урядування, а саме: електронна взаємодія органів влади, електронні послуги, відкриті дані, електронна демократія.

З метою ознайомлення та з’ясування реальної картини застосування новітніх технологій у сфері виконавчої влади та місцевого самоврядування, проект Зелена книга презентується у кожній області.

У ході обговорення виокремлено причини гальмування впровадження електронного урядування саме на Чернігівщині. Це — відсутність належного технічного забезпечення; брак кваліфікованих кадрів із ІТ-технологій; фінансова неспроможність втримати працівників цієї сфери; відсутність на законодавчому рівні чітких стандартів ведення електронного урядування; відсутність спеціального архіву, для зберігання електронних документів. Учасники засідання зазначили і про необхідність дублювання електронних документів на папері, що зовсім не сприяє економічності.

Виокремлено і ментально-психологічний фактор — сприйняття електронного документу, як такого, що носить рекомендаційний, а не обов’язковий до виконання, характер.

Та попри це, у Чернігівській області, активно застосовується електронний документообіг.

У Програмі інформатизації Чернігівської області на 2013-2015 роки передбачено використання сучасних ІТ-технологій. Зокрема, органами виконавчої влади вже активно застосовуються напрям електронного документообігу «Уряд-Уряд», розпочинається робота над напрямами «Уряд-громадяни» та «Уряд-бізнес». Здійснюються заходи щодо налагодження швидкісної передачі інформації з області у райони, — зазначив заступник керівника апарату ОДА Юрій Музика.

Результати обговорення та проект «Зелена книга» представили на відкритій прес-конференції.

Довідково: «Зелена книга» — це документ, який використовується урядами демократичних країн для декларування та обговорення головних напрямів та змісту державної політики у тій чи інші сфері, узгодження їх з громадськістю та бізнесом.

На сьогодні в українському законодавстві не передбачено існування такого документа як «Зелена книга». Найближчим еквівалентом зазначеного документа у вітчизняних реаліях є «доктрини», «концепції» та «стратегії», що визначають існуючі проблеми, напрями, цілі та завдання.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації