back

Глава держави обговорив з Президентом Європейського Інвестиційного банку перспективи фінансування спільних проектів

02-12-2014 | 08:04

Президент провів зустріч з Президентом Європейського Інвестиційного банку, Головою Ради директорів ЄІБ Вернером Хойером. Співрозмовники обговорили стан виконання спільних проектів, які реалізуються в Україні за підтримки Європейського інвестиційного банку.

Президент запропонував розглянути можливість фінансової та гуманітарної підтримки Донецької та Луганської областей, які постраждали від дій бойовиків. "Отримати таку підтримку до кінця року вкрай необхідно для України. Справа не лише в грошах та інвестиціях, а в інструменті реінтеграції країни», - сказав Петро Порошенко. Глава держави запросив Президента ЄІБ взяти участь у донорській конференції для України, проведення якої планується у I кварталі 2015 року.

Президент привітав сьогоднішнє підписання Угоди щодо проекту фінансування модернізації та реконструкції магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, який передбачає виділення ЄІБ 150 млн. євро для проекту на загальну суму 300 млн. євро. "Таке рішення демонструє високий рівень відповідальності Європейського Інвестиційного банку. Це саме те, чого зараз потребують українці", – зазначив Президент Порошенко. Він також додав, що такий проект сприятиме енергетичній диверсифікації та енергетичній безпеці не лише України, але й Європи.

Президент України висловив велику зацікавленість у розширенні співпраці в різних сферах, зокрема залучення ЄІБ у допомогу розвитку державного та приватного секторів. Петро Порошенко висловив сподівання, що без зволікань буде сформовано новий коаліційний Уряд, який негайно розпочне роботу зі створення сприятливого інвестиційного клімату, продемонструє реальний успіх у боротьбі з корупцією.

Зі свого боку Президент ЄІБ Вернер Хойер також висловив сподівання, що новий Уряд в Україні без зволікань візьметься до роботи із тим, щоб ще до новорічних свят була підписана низка проектів, які готуються.

Президент Порошенко поінформував про свою ініціативу щодо конституційних змін, спрямованих на децентралізацію влади в Україні й розширення фінансових можливостей місцевих громад. Це також дозволить залучити інвестиції на муніципальний рівень і спрямувати фінансування в енергозберігаючі технології, підняти ефективність використання водних ресурсів, покращити механізми розрахунків та забезпечити ефективну протидію корупції.

Вернер Хойер запевнив у готовності співпрацювати щодо питання децентралізації. При цьому він відзначив важливість надання державних гарантій під такі проекти. Зокрема, Президент ЄІБ закликав Президента України сприяти реалізації проекту завершення будівництва метро у Дніпропетровську.

За підтримки Європейського інвестиційного банку на різних стадіях проектного циклу зараз перебувають 22 інвестиційних проекти для розвитку державної інфраструктури, енергетики та енергозбереження тощо, сума позик за якими становить близько 3,75 млрд. євро.


Прес-служба Президента України