back

Настав час громадянам взяти відповідальність за власне життя і здоров’я на себе

01-12-2014 | 15:40

Хоч це висловлювання пролунало на черговому брифінгу в облдержадміністрації в ході обговорення іншого питання, повною мірою стосується воно й профілактики пожеж та нещасних випадків у зимовий період.

Адже кількість пожеж та людей, що гинуть в них, протягом останніх кількох років в області зростає. Якщо, взимку 2012-2013 років на Чернігівщині сталося 142 пожежі, то минулої зими – 148. Кількість загиблих відповідно становила 22 та 26 осіб. Тільки у листопаді поточного року в області виникло 37 пожеж, загинуло дві людини.

За словами заступника начальника управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області Юрія Аникієнка, пожежі найчастіше виникають там, де не мають достатньо коштів чи бажання на належне утримання обігрівальних приладів. Це, переважно, оселі пенсіонерів, малозабезпечених чи багатодітних родин, осіб, які зловживають алкоголем або ведуть асоціальний спосіб життя. Ще одна з найрозповсюдженіших причин пожежі — паління в ліжку. Людина, яка у більшості таких випадків буває нетверезою, засинає з недопалком в руках. Результат — не лише втрата майна, а й загибель самого «курильщика», а то й членів його родини.

Вогонь не терпить зневаги, стверджують фахівці ДСНС. Це підтверджує і їх професійний досвід. Так, наприклад, керівництво ТОВ «Веселі бобри» у Козельці у вересні проігнорувало поради інспектора ДСНС, а невдовзі на підприємстві виникла велика пожежа. Аналогічний інцидент стався й з кафе «Юність» у Сосниці. У цих та багатьох інших випадках власникам чи керівникам підприємств простіше й дешевше було б усунути недоліки, на які вказали інспектори, ніж тепер ліквідовувати наслідки пожеж.

На необхідності суворого дотримання правил експлуатації електричного та газового устаткування наголошували й фахівці обленерго та «Черігівгазу». Вони радили не залишати поза увагою поради контролерів, які здійснюють обходи помешкань та систематично перевіряти справність приладів. Тоді здоров’я і життя споживачів не наражатимуться на небезпеку з цього боку.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації