back

Область тримає курс на розширення зовнішньоекономічного співробітництва

28-11-2014 | 08:51

За 9 місяців поточного року експорт товарів з області зріс майже на чверть, а імпорт зменшився на 8,2%. Завдяки цьому сформувалось позитивне сальдо у розмірі 78,3 мільйонів доларів США. У цілому ж обсяги зовнішньоторговельного обороту зросли проти минулорічного показника на 7%.

Структуру експорту формували зернові культури, вироби з паперу та картону, готові харчові продукти, деревина й вироби з неї, текстильні матеріали та текстильні вироби, мінеральні продукти, молоко та молочні продукти, взуття, насіння і плоди олійних рослин, котли, машини, олії рослинного походження.

При цьому, у зв’язку з загостренням зовнішньополітичної ситуації на східному напрямку та наданням ЄС Україні торговельних автономних преференцій, відчутно змінилася географія поставок.

Зокрема, порівняно з аналогічним періодом минулого року експорт до Російської Федерації та Республіки Білорусь скоротився на 5,4%, а їх частка в загальному обсязі зменшилась з 37% до 28,2%.

Натомість поставки до країн ЄС формували 32,9% загальнообласного експорту проти минулорічних 26,4% і їх обсяг зріс в 1,6 разів.


В умовах складної фінансово-економічної ситуації в області активно вживаються заходи, спрямовані стимулювання експортної активності підприємств, сприяння поліпшенню умов доступу продукції підприємств Чернігівщини на світові ринки.

З метою розширення зовнішньоекономічного співробітництва проводилися зустрічі керівництва облдержадміністрації з делегаціями посольств іноземних країн в України. На одній із них досягнуто домовленості про відкриття в Чернігові Почесного Консульства Латвійської Республіки. Воно вже діє.

На наше запрошення у жовтні відбулося виїзне засідання Міжнародного Трейд-клубу в Україні, в ході якого підписано Меморандум про співпрацю, а місцеві товаровиробники мали змогу налагодити діалог з представниками дипломатичного корпусу та компаній з 14 країн світу.

Спільно з Чернігівською Регіональною торгово-промисловою палатою за участі фахівців Мінекономрозвитку та Мінагрополітики України для наших експортерів було проведено низку семінарів з питань доступу товарів вітчизняного виробництва до ринку ЄС. Тобто основні акценти ми розставляємо на сприянні зростанню економічної присутності підприємств області на ринках зарубіжних держав, - наголошує в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.


Прес-служба облдержадміністрації