back

Сьогодні – День місцевого самоврядування

07-12-2010 | 14:39

З нагоди свята в обласній раді пройшли спільні урочисті збори депутатів обласної ради, голів районних рад та міських голів міст обласного значення.

Присутніх привітали голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник.

Як зазначив у своєму привітання голова облдержадміністрації, місцеве самоврядування має в Україні глибокі історичні традиції: правові та духовні основи беруть свій початок в ідеях Магдебурзького права, Конституції Пилипа Орлика, Європейській хартії місцевого самоврядування, де закладені демократичні принципи народовладдя та розвитку територіальних громад. Сьогодні воно представлене цілою системою органів, на які Конституцією та законами України покладається вирішення надзвичайно широкого спектра завдань, що стоять перед кожною громадою зокрема і країною загалом.

Робота закладів освіти, охорони здоров’я, культури та спорту, допомога малозабезпеченим і соціально вразливим категоріям населення, екологічні програми, комунальне господарство й благоустрій території, соціально-економічний розвиток та створення належних умов для проживання громадян знаходяться у сфері діяльності органів місцевого самоврядування.

«Усвідомлюємо всю серйозність і складність нинішніх проблем організації та здійснення місцевого самоврядування. Тому виконавча влада вважає одним з пріоритетів – формування у громадян відчуття особистої причетності до регіональної політики, зацікавленості в її ефективності, в тому числі й через розвиток інституту самоврядування.

Одним із основних завдань на найближчу перспективу Президент України Віктор Янукович визначив реформування місцевого самоврядування з метою суттєвого розширення повноважень влади на місцях, створення його економічного фундаменту, забезпечення виконавчими функціями», - наголосив Володимир Хоменко.

Він підкреслив, що політичне протистояння залишилося позаду, попереду – серйозна, системна робота в територіальних громадах. Вперше за останні роки є можливість об’єднати зусилля обласної та районних державних адміністрацій з органами місцевого самоврядування для вирішення важливих проблем життєдіяльності територіальних громад: забезпечення нормальної роботи закладів освіти та охорони здоров’я, розвитку інфраструктури населених пунктів, продовження будівництва газопроводів та водогонів, нових закладів освіти, модернізації сфери послуг та житлово-комунального господарства.

Стабільна та прогнозована влада також має можливість на перспективу вибудовувати стратегічні напрями соціально-економічного розвитку області, які базуються на ініційованій Президентом України Віктором Януковичем Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

«Впевнений, прагнення бачити наші села, селища й міста красивими, впорядкованими, комфортними для їхніх мешканців і гостей поділяють усі політичні сили області, органи влади, жителі Чернігівщини. Тому місцеве самоврядування може й повинно стати наріжним каменем об’єднувальної ідеї побудови сильної та заможної держави, здатної забезпечити гідне життя своїм громадянам», - підкреслив Володимир Хоменко.

За сумлінну працю, вагомий особистий внесок у становлення і розвиток місцевого самоврядування та з нагоди свята він вручив кращим представникам органів місцевого самоврядування державні нагороди та відзнаки облдержадміністрації.

Привітав зі святом колег і голова обласної ради Анатолій Мельник, який крім нагород вручив новообраним депутатам обласної ради депутатські посвідчення і депутатські значки.









Прес-служба олбдержадміністрації