back

Історико-краєзнавча конференція зібрала кращих юних науковців Чернігівщини

27-11-2014 | 09:25

26 листопада в м. Чернігові пройшла перша обласна історико-краєзнавча конференція учнівської молоді. Ініціаторами проведення заходу виступили Інститут історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, Чернігівська обласна організація Національної спілки краєзнавців, ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді» та ПНЗ «Центр дитячого та юнацького туризму і екскурсій».

На адресу оргкомітету надійшло 67 заявок від учнів 9 – 11 класів загальноосвітніх шкіл з усіх куточків Чернігівщини, з яких 44 виступили з науковими доповідями під час конференції. Крім того, участь у роботі взяли вчителі загальноосвітніх шкіл області, керівники гуртків, які займаються науково-дослідницькою діяльністю.

Традиційно робота конференції розпочалась з пленарного засідання, яке пройшло у стінах Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана.

Відкриваючи засідання, директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Олександр Коваленко зазначив:

- Історичне краєзнавство у такому славетному і стародавньому регіоні як Чернігово-Сіверщина – це неосяжне поле для наукових студій різних рівнів: від учнівських і студентських до фахових.

Він також висловив сподівання, що юні історики і краєзнавці, які присутні у залі, вже зовсім скоро стануть студентами, а згодом і аспірантами та поповнять лаву науковців, які працюватимуть у наукових установах, закладах освіти і культури на благо рідної Чернігівщини.

Крім того, Олександр Коваленко презентував учасникам конференції доповідь «Розвиток історичного краєзнавства на Чернігівщині».

Зі щирими побажаннями плідної роботи та успіхів у науковій діяльності до юних краєзнавців-справжніх патріотів своєї малої батьківщини звернулися директор ПНЗ «Центр дитячого та юнацького туризму і екскурсій» Петро Степовик та директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана Ірина Ральченко.

Слова щирої подяки за багаторічну конструктивну співпрацю колективу ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка та вчителям області висловила методист ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді» Ольга Степаненко, адже за останні роки юні МАНівці досягли значних наукових успіхів не лише на регіональному, а й на всеукраїнському рівні.

Далі учасники конференції продовжили роботу на базі Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського у 3 тематичних секціях:

- історія Чернігівщини дореволюційної доби;

- новітня історія Чернігівщини та церква,

- освіта і культура на Чернігівщині.

Окрім презентації власних наукових доробків і обговорення актуальних питань усі учасники конференції мали змогу отримати окремі консультації та кваліфіковану допомогу і поради кваліфікованих викладачів та методистів.

За підсумками роботи усі учні отримали Сертифікати учасників конференції. Матеріали виступів майбутніх дослідників будуть опубліковані у науковому збірнику.

На завершення насиченого наукового дня на всіх учасників чекала цікава екскурсія історичними місцями стародавнього і славетного міста Чернігова.



Управління освіти і науки ОДА