back

Підтримка місцевих виробників – єдиний шлях до розвитку економіки регіону

26-11-2014 | 09:44

Чернігівщина залишається провідною областю по вирощуванню картоплі в державі – третьою після Вінницької та Львівської областей, виробляючи щорічно 7% її загальнодержавного валового збору.

Питома вага картоплі у валовій продукції сільського господарства сягає 16%, у структурі посівних площ – 6%.

Основними напрямками реалізації картоплі є переробка, забезпечення потреб населення через роздрібну та ярмаркову торгівлю, а також продаж на продовольчих ринках.

Проте цього року пропозиція картоплі на ринку перевищує попит, адже основними оптовими покупцями були АР Крим, Донбас, Запоріжжя та Миколаїв.

При цьому співпраця наших картоплеовочевих виробників з торгівельними мережами є лише там, де власники магазинів знаходяться в області, решта реалізує картоплю та овочі з інших регіонів.

Населення ж області є одночасно найбільшим виробником цієї продукції (93%), але й найбільш незахищеним через стихійний продаж картоплі в основному через посередників.

Саме тому одне з основних завдань, які стоять сьогодні перед владою – посилення підтримки нашого виробника як єдиний правильний вихід з ситуації.

Чернігівщина має масу незадіяних резервів у цьому напрямку. Місцевий продукт не представлений належним чином у торгових мережах, а це прямі збитки і для споживачів, і для підприємців, і для всього регіону.

Чернігівська продукція повинна займати на полицях магазинів області щонайменше 30%, тобто більш ніж удвічі до того, що маємо. А для цього влада та громада має сприяти виробнику у популяризації власної продукції, - підкреслює в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.

За його словами, облдержадміністрацією та її структурними підрозділами готується низка організаційних заходів та зустрічей для того, щоб підтримка місцевих товаровиробників вийшла на якісно новий рівень.


Прес-служба облдержадміністрації