back

Сергій Журман: Нашим святим обов’язком є не лише гідне вшанування пам’яті загиблих від голоду, а й відновлення історичної правди про причини та наслідки трагедії

22-11-2014 | 18:44

На цьому в.о. голови обласної державної адміністрації наголосив сьогодні під час меморіального заходу до Дня пам’яті жертв голодоморів, який відбувся біля П'ятницької церкви у Чернігові.

У заході взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв, народні депутати України, працівники установ та організацій, представники політичних партій та громадськості, учнівська та студентська молодь.

Як відзначив у своєму виступі Сергій Журман, голодні роки, якими отруювали українську націю у 20-му столітті, навіки залишаться у її пам’яті та історії.

Високоосвічена, велелюбива, але водночас багатостраждальна Українська нація. Людина може простити образу, зневагу, біль, але найважче здолати голод. На нашій щедрій, врожайній українській землі люди вмирали голодною смертю. Сьогодні Голодомор 1932-1933 років, внаслідок якого загинуло майже 4 мільйона осіб, увесь світ визнає геноцидом українського народу, - наголосив в.о. голови облдержадміністрації.

Але і тоді, як і сьогодні, народ України чинив ярий спротив терору.

Тільки у 1930 році в Україні відбулось понад 4 тисячі масових протестних виступів, які хоч і були стихійними, проте добре продемонстрували незламність українського духу і змусили тодішніх вождів, хоч і тимчасово, призупинити колективізацію.

Хай ті часи, що залишилися у минулому, будуть наукою для прийдешніх поколінь, щоб такої тиранії, такого знущання над людьми більше не відбулося ніколи ні в історії українського народу, ні в історії людства.

Нашим святим обов’язком є не лише гідне вшанування пам’яті загиблих від голоду, а й відновлення історичної правди про причини та наслідки трагедії, - підкреслив Сергій Журман.

Перед присутніми також виступили голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Василь Чепурний, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко та офіцер 13-го батальйону територіальної оборони Ігор Андрійченко.

Заупокійну литію відправив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

У глибокій жалобі за співвітчизниками, які загинули голодною смертю, чернігівська громада схилила голови під час загальноукраїнської хвилини мовчання.

В пам’ять про жертв голодоморів відбулася хода до пам’ятника «Борцям за волю та незалежність України», перед яким учасники заходу виклали засвічені лампадки у формі хреста.


Прес-служба облдержадміністрації