back

Сергій Журман: День пам'яті жертв Голодоморів в області має пройти на належному рівні

19-11-2014 | 15:28

На цьому в.о. голови обласної державної адміністрації наголосив під час засідання робочої групи з підготовки та проведення в області заходів до Дня пам'яті жертв Голодоморів, який згідно з Указом Президента України Петра Порошенка відзначається 22 листопада.

Серед основних жалобних заходів в цей день планується проведення меморіального заходу біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору у смт Седнів Чернігівського району та мітингу-реквієму біля П’ятницької церкви.

В ході засідання також обговорено питання упорядкування поховань, приспущення в цей день державних прапорів на будівлях органів влади та адміністративних установ, організацій, проведення в храмах міста поминальних панахид за загиблими, вшанування пам’яті померлих хвилиною мовчання, приєднання до загальноукраїнської акції «Запали свічку», обмеження проведення розважальних заходів.

До цього дня традиційно у навчальних закладах для учнів та студентів проведуть тематичні уроки, лекції, семінари, присвячені вшануванню пам’яті жертв голодоморів.

В закладах культури області та міста планується проведення тематичних виставок архівних документів, фотоматеріалів, творів мистецтва та літератури, які відображають події, пов’язані з геноцидом.

Як підкреслив Сергій Журман, в цьому році особливий акцент має бути зроблено на інформаційній складовій підготовки до заходу, щоб якомога більше людей не примусово, а з власної волі прийшли до пам’ятних знаків у селах і містах вшанувати пам'ять загиблих від голоду.

В.о. також підтримав ініціативу спільно з міською владою розглянути питання встановлення подібного пам’ятного знаку і на території Чернігова.

– Голодомор є найбільш трагічною сторінкою в історії нашої країни, яку ми повинні пам’ятати. Я закликаю усіх небайдужих та свідомих жителів нашої області не використовувати даний захід для політичного піару або провокацій. Прийдіть, помоліться і запаліть свічку в пам'ять про невинно убієнних земляків, - наголосив Сергій Журман.


Заходи з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів

22 листопада з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів та з метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу 1932—1933 років, голодоморів 1921—1922, 1946—1947 років в Україні в області заплановані жалобні заходи:

- о 10:00 год. — Меморіальний захід зі вшанування пам’яті жертв голодоморів у смт Седнів Чернігівського району;

- о 15:45 год. — біля П’ятницької церкви м. Чернігова відбудеться поминальна литія, за жертвами геноциду Українського народу 1932—1933 років, голодоморів 1921—1922, 1946—1947 років в Україні;

- о 16:00 год. — біля П’ятницької церкви м. Чернігова відбудеться громадська акція: мітинг, загальнонаціональна хвилина мовчання, всеукраїнська акція «Засвіти свічку»;

- о 17:00 год. — в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбудеться вечір-реквієм академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського.

Також, 21 листопада у кінотеатрі ім. Щорса відбудеться безкоштовний показ художньо-документального фільму «Голод-33». Початок о 13:30 год.



Прес-служба облдержадміністрації