back

Збережемо природу разом!

14-11-2014 | 15:20

Санітарно-оздоровчі заходи у лісі є частиною комплексу профілактичних заходів, інформує Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Такі заходи проводяться для того, щоб зберегти стійкість насаджень, запобігнути розвитку патологічних процесів, зменшити шкоду, що завдають шкідники, хвороби, стихійні природні явища.

11 листопада головний спеціаліст відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі взяв участь у роботі комісії по санітарному обстеженню лісових насаджень у заповідному урочищі «Радомська дача» на території ДП «Семенівський лісгосп», Семенівського району з метою призначення санітарно-оздоровчих заходів. «Радомська дача» - це мішаний, високопродуктивний ліс з переважанням дуба звичайного, в трав’яному покриві – яглиці звичайної, осоки волосистої, конвалії звичайної та ряду інших видів-супутників дуба, які потребують значної уваги для їх збереження.

У ході проведення лісопатологічного обстеження було встановлено, що в деяких насадженнях лісу відбувається масове всихання дерев ялини європейської. Основними причинами деструктивних процесів слід вважати загальний дефіцит вологи, утворений внаслідок зниження рівня ґрунтових вод в сукупності з негативним впливом жорстких атмосферних посух. З метою запобігання розповсюдження стовбурових шкідників, гнилевих хвороб та збереження гарного деревостану інших лісових насаджень, комісією було призначено суцільну санітарну рубку з подальшим створенням нових високопродуктивних лісових насаджень.


Департамент екології та природних ресурсів ОДА