back

Відбулася виїзна нарада Міністерства транспорту та зв’язку України

01-12-2010 | 15:43

1 грудня у Чернігові відбулася виїзна нарада Міністерства транспорту та зв’язку України по забезпеченню виконання заходів із запобігання діяльності перевізників, що ігнорують вимоги автотранспортного законодавства, здійснюючи пасажирські перевезення з Чернігівської області до міста Києва та у зворотному напрямку.

Нараду провели заступник міністра транспорту та зв’язку України Олексій Баранов та перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Станіслав Прокопенко. У ній взяли участь представники виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючих і правоохоронних органів та перевізників.

Відкриваючи нараду, Станіслав Прокопенко наголосив на необхідності вжиття кардинальних заходів для наведення порядку у сфері автомобільних перевезень. Переведення роботи перевізників на одному з найбільш проблемних напрямків регіону – маршруті Чернігів-Київ – у правове поле сприяло б підвищенню безпеки перевезень. При цьому Станіслав Прокопенко зауважив, що обласна влада зацікавлена не у закритті маршрутів, а в легалізації перевізників, перш за все – саме місцевих.

Заступник міністра транспорту та зв’язку України Олексій Баранов зазначив, що нелегальні перевізники, за різними оцінками, займають 30% – 40% ринку. Він підкреслив, що такі підприємці в жодному разі не є злочинцями, їх виникнення – результат роботи ринкових факторів. Разом з цим, держава зобов’язана повернути їх у правове поле.

За словами Олексія Баранова, зараз проводиться робота над спрощенням процесу ліцензування перевізників та проходження конкурсів. Він також повідомив, що головним завданням зараз є підвищення рівня безпеки автомобільних перевезень. На жаль, численні малі перевізники не можуть забезпечити цього через відсутність відповідних ресурсів.

З доповідями виступили т.в.о. начальника Головавтотрансінспекції Володимир Балін, голова Державтотрансадміністрації Мінтрансзв’язку Сергій Доброход, начальник управління Державної служби по боротьбі з економічними злочинами УМВС України в області Ігор Дейнеко та інші.

З критикою діяльності Міністерства транспорту та зв’язку виступили представники чернігівських перевізників. Вони заявили про недотримання законодавства з боку органів влади, застосування тиску до перевізників, порушення процедур перевірок, та недобросовісну діяльність контролюючих органів.

Станіслав Прокопенко пообіцяв, що жоден з випадків порушення не залишиться проігнорованим і безкарним, якщо з боку перевізників надійде офіційне звернення з описом фактів порушення законодавства.

Через відсутність у перевізників узгодженої конструктивної позиції, сторонам вдалося знайти шлях до конструктивного діалогу лише наприкінці наради, коли більшість підприємців, які були не готові вести діалог цього дня, залишили залу засідань. Решті було запропоновано офіційно подати свої пропозиції. Станіслав Прокопенко підкреслив, що влада є відкритою для пропозицій, однак останні мають вноситися по суті і обґрунтовано.

Наприкінці наради Олексій Баранов ще раз наголосив на важливості питань, винесених на обговорення, і висловив задоволення тим, що виконавча влада в області конструктивно налаштована



















Валерій Сорокін,
управління у справах преси та інформації
Чернігівської облдержадміністрації