back

Чернігівщина успішно долає йододефіцит

30-11-2010 | 11:45

На адресу голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка надійшов лист-подяка від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). В листі зокрема їдеться про активну підтримку голови Чернігівської ОДА роботи з подолання йодного дефіциту в Чернігівській області.

Йодний дефіцит – одна з причин формування розумової відсталості та незворотних ушкоджень мозку у дітей, але єдина, яку можна легко подолати, якщо щоденно вживати йодовану сіль для приготування їжі в домашніх умовах та у харчової промисловості. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН рекомендують загальнонаціональне йодування солі як головну стратегію оптимізації йодного харчування, профілактики йододефіцитних захворювань і запобігання втрат інтелектуального потенціалу населення.

Завдяки спільним системним зусиллям керівництво області та громадських організацій за сприяння ЮНІСЕФ на Чернігівщині вдалося досягти значних результатів. Так, за даними Головного управління статистики у Чернігівській області, сьогодні вже 87% населення регіону знають про важливість використання йодованої солі, і 53% - користуються нею для приготування їжі вдома. Продажі йодованої солі в області за рік зросли з 8 до 24 тон на місяць.

В листі відзначається значний внесок громадської організації „Зелений світ” і особисто його керівника Осадців Івана Васильовича в успішно виконання проекту „Допомога обласній адміністрації у ліквідації йодного дефіциту в Чернігівській області” протягом 2009 – 2010 років.

ЮНІСЕФ сподівається, що протягом 2011 року з метою закріплення досягнутих результатів і , з рештою, ліквідації йодного дефіциту в регіоні буде затверджено обласну програму з подолання йодного дефіциту.