back

Підсумки діяльності житлово-комунального господарства області

13-03-2009 | 13:24

В області найближчим часом має бути розроблена дієва комплексна програма з енергозбереження, яка між іншим забезпечить перехід частини опалювальних систем на використання альтернативних видів палива. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло на розширеному засіданні колегії головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, яке відбулось 12 березня в Чернігові.

За словами начальника головного управління житлово-комунального господарства Віктора Геращенка, за рахунок використання відходів деревини і торфу, на який багата Чернігівщина, можна щорічно економити до 100 мільйонів кубометрів газу. Для порівняння: вся бюджетна сфера області за рік споживає 30 мільйонів кубометрів блакитного палива.

Першим прикладом використання альтернативних видів палива незабаром стане один з мікрорайонів м.Чернігова, який опалюватиметься відходами деревини.

Учасники засідання підбили підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств житлово-комунального господарства Чернігівщини, обговорили стан реформування і розвитку галузі у 2008 році та завдання на поточний рік. Під час обговорення нагальних проблем житлово-комунального господарства області, зокрема йшлося про збитки підприємств галузі, насамперед найбільших збитків за минулий рік отримано Чернігівським тролейбусним управлінням — 5,7 мільйонів гривень та КП “Чернігівводоканал” — 2,4 млн. грн. Серед причин називались наявні тарифи, які не покривають собівартість послуг та зношеність обладнання на підприємствах.

Наприклад, тарифи водопостачання та водовідведення на сьгоднішній день складають від 60-ти до 90-та відсотків собівартості в залежності від району області. Лише комунальники Чернігова, за словами їх керівника Вадима Антошина, зараз мають тарифи, що стовідсотково покривають витрати.