back

Президент провів нараду щодо ситуації з підрахунком голосів

07-11-2014 | 07:45

Президент України Петро Порошенко провів нараду щодо ситуації, що склалася з підрахунком голосів після виборів 26 жовтня.

Участь у нараді взяли голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, Генеральний прокурор Віталій Ярема, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і голова Служби безпеки Валентин Наливайченко.

Президент повідомив, що вчора провів консультації з Головою Верховної Ради та Прем'єр-міністром щодо перебігу виборчого процесу.

Глава держави відзначив, що зволікання з підрахунком голосів негативно впливає на попередню оцінку виборів як одних з найбільш прозорих та чесних. Президент наголосив: «Вже майже 10 днів після виборів, і півтора десятки дільниць на окрузі №59 затримують завершення всього електронного попереднього підрахунку голосів. Це неприпустимо».

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський повідомив, що робота з підрахунку голосів на окрузі №59 залишається заблокованою. «На стадії підрахунку голосів і встановлення підсумків в окремих округах ми зіткнулися з проблемами, які Центральна виборча комісія без допомоги правоохоронних органів вирішити не може», - сказав він. За його словами, комісії залишилося прийняти протоколи 19 дільничних виборчих комісій для встановлення підсумків за загальнодержавним багатомандатним округом. Він висловив сподівання, що завдяки зусиллям МВС і СБУ найближчим часом комісія зможе працювати без зовнішнього тиску і прийме всі протоколи.

В свою чергу, глава МВС Арсен Аваков зазначив, що було посилено захист роботи комісії правоохоронцями. Він повідомив, що в будівлі комісії перебувають її колишні та нинішні члени, які очікують рішення суду. «Ми прийняли рішення, не дочекавшись вердикту суду, бо є роз'яснення ЦВК, що чинна комісія повноважна», - зазначив Міністр. За його словами, на місці зараз процесом керує керівник громадської безпеки Володимир Гриняк. Міністр повідомив, що до вечора комісія зможе відновити свою роботу.


Прес-служба Президента України