back

Тенденції зростання внутрішньої торгівлі на Чернігівщині

06-11-2014 | 11:26

Попри скорочення купівельної спроможності населення через зменшення реальної заробітної плати в умовах девальвації офіційного курсу гривні, зростання цін на споживчому ринку, у сфері внутрішньої торгівлі зберігалася позитивна динаміка. Так, за підсумками 9 місяців поточного року оборот роздрібної торгівлі (за всіма каналами реалізації) у цілому по області збільшився у порівнянні з відповідним періодом 2013 року на 1,9 % (Україна – скорочення на 5,5 %) і перевищив 13 мільярдів гривень, інформує Департамент економічного розвитку облдержадміністрації. При цьому, за словами економістів, середньомісячний оборот роздрібної торгівлі на одну особу по області склав 1388 гривень.

Торговельне обслуговування населення області забезпечували понад 8 тисяч стаціонарних об’єктів роздрібної торгівлі, 66 ринків та більше однієї тисячі закладів ресторанного господарства.



Упродовж 2014 року продовжувалась робота з формування ефективної торговельної інфраструктури. Це здійснюється шляхом розширення мережі сучасних об’єктів торгівлі, зміцнення їх матеріально-технічної бази, вдосконалення торговельно-технологічного процесу і розширення системи виїзного обслуговування мешканців віддалених та малочисельних населених пунктів. Зокрема, з початку року в області розширили присутність або розпочали діяльність 114 об’єктів роздрібної торгівлі та ресторанного бізнесу. Майже 4 тисячі м2 введено в експлуатацію торгової площі у магазинах, критих ринках та павільйонах. З’явилися нові кафе, закусочні і автомобільні заправні станції.



Серед найбільших підприємств роздрібної торгівлі на території області представлені і відомі національні мережі ТОВ «ЕпіЦентр К», ТОВ «Еко», ТОВ «Фоззі-Фуд», ТОВ «ФОРА», ТОВ «АТБ - Маркет», ТОВ «Альянс-Маркет», ТОВ «Фудмаркет», ТОВ «АТМ-Інтернешнл», ТОВ «Технополіс» та інші.

Як зазначають економісти, розвитку підприємств торгівлі в значній мірі сприяє залучення прямих іноземних інвестицій. Тільки впродовж шести місяців у розвиток підприємств оптової та роздрібної торгівлі регіону було вкладено близько 4-ох мільйонів доларів США.

Відмічають фахівці і зростання більше, ніж на 5 % обороту підприємств та організацій області, що займаються оптовою торгівлею. При цьому, значну його частку склали товари виробництва України.

Для стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку та насичення його сільськогосподарською продукцією іншими продовольчими товарами за цінами виробників, у містах і районах області проведено майже 2 тисячі продовольчі ярмарки. Було реалізовано майже 13,5 тисяч тонн сільськогосподарської продукції на загальну суму більше 131-го мільйона гривень.


За інформацією
Департаменту економічного розвитку
облдержадміністрації