back

Сергій Журман: Ми повинні зробити все можливе, щоб продовольчий ринок області функціонував безперебійно

05-11-2014 | 15:45

Станом на 30 жовтня з 22 найменувань основних соціально значущих продовольчих товарів ціни на 16 з них в області були нижчі від середніх по Україні. Це, зокрема, такі продукти, як рис, хліб житній, житньо-пшеничний, свинина, птиця (тушки курячі), борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби, крупи гречані, ковбаси варені І ґатунку, сметана жирністю 15 %, цукор, яйця І-ІІ категорії, картопля, капуста, морква, буряк та ріпчаста цибуля.

Проте середньообласні ціни по окремих позиціях дещо перевищують середні по Україні. Так, яловичина обходиться нашому споживачу дорожче майже на 2 %, сало на 13,69 %, молоко жирністю 2,5 % на 0,11 %, масло вершкове жирністю 72-73 %% на 0,16 %, сир м’який жирністю 9 % на 4,29 % та олія соняшникова на 5,05 %.

У порівнянні з попередньою датою моніторингу цін (20 жовтня) відзначається зниження цін на рис (на 1,10 %), птицю (тушки курячі) (на 2,30 %), масло вершкове жирністю 72-73 %% (на 6 %), цукор (на 3,90 %), яйця І-ІІ категорії (на 0,30 %) та картоплю (на 1,60 %).

Слід зазначити, що на кінець жовтня середні ціни по області на птицю (тушки курячі) – 29,52 гривень за кілограм та моркву – 1,82 гривень за кілограм – являються мінімальними по Україні.

Найсуттєвішим чинником підвищення цін на продовольчому ринку є дестабілізація на внутрішньому валютному ринку та зростання вартості пально-мастильних матеріалів.

Як підкреслив в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, цінова стабільність і безперебійне забезпечення населення продуктами харчування – це першочергове завдання органів виконавчої влади на місцях.

– Ми повинні зробити все можливе, щоб продовольчий ринок області функціонував безперебійно. Тому необхідно знаходити такі рішення і ресурси, які б гарантували вирішення цієї проблеми. Важливо швидко та ефективно реагувати на зміни цінової ситуації на споживчому ринку, з метою захисту населення від необґрунтованого зростання цін, в першу чергу на соціально значущі продовольчі товари, - наголосив Сергій Журман.

За його словами, сьогодні важливо не лише здійснювати моніторинг цін на основні продукти харчування, а й постійно аналізувати ситуацію та вести діалог із суб’єктами господарювання.

Дані щодекадного моніторингу середніх цін на соціально значущі продовольчі товари у Чернігівській області станом на 30.10.2014

(за інформацією Держстату)

Назва товару

Один. виміру

Середня роздрібна ціна,
грн

по області

по Україні

Рис

1 кг

12,21

12,94

Хліб житній, житньо-пшеничний

1 кг

6,02

6,39

Яловичина

1 кг

67,42

66,19

Свинина

1 кг

59,89

60,72

Птиця (тушки курячі)

1 кг

29,52

30,77

Сало

1 кг

39,70

34,92

Борошно пшеничне вищого ґатунку

1 кг

5,45

5,70

Макаронні вироби

1 кг

6,61

6,83

Крупи гречані

1 кг

8,07

8,38

Ковбаса варена І ґатунку

1 кг

34,78

41,61

Молоко, жирн. 2,5 %

1000 г

8,74

8,73

Сметана

1 кг

22,33

22,34

Масло вершкове, жирн. 72-73 %%

1 кг

70,57

70,46

Сир м’який, жирн. 9 %

1 кг

55,72

53,43

Цукор

1 кг

8,07

8,48

Олія соняшникова

1 л

17,46

16,62

Яйця курячі

1 дес.

13,33

13,44

Картопля

1 кг

2,42

3,04

Капуста

1 кг

1,76

1,99

Морква

1 кг

1,82

2,46

Буряк

1 кг

1,94

2,23

Цибуля ріпчаста

1 кг

2,57

2,65


Прес-служба облдержадміністрації