05-11-2014 | 15:45
Станом на 30 жовтня з 22 найменувань основних соціально значущих продовольчих товарів ціни на 16 з них в області були нижчі від середніх по Україні. Це, зокрема, такі продукти, як рис, хліб житній, житньо-пшеничний, свинина, птиця (тушки курячі), борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби, крупи гречані, ковбаси варені І ґатунку, сметана жирністю 15 %, цукор, яйця І-ІІ категорії, картопля, капуста, морква, буряк та ріпчаста цибуля.
Проте середньообласні ціни по окремих позиціях дещо перевищують середні по Україні. Так, яловичина обходиться нашому споживачу дорожче майже на 2 %, сало на 13,69 %, молоко жирністю 2,5 % на 0,11 %, масло вершкове жирністю 72-73 %% на 0,16 %, сир м’який жирністю 9 % на 4,29 % та олія соняшникова на 5,05 %.
У порівнянні з попередньою датою моніторингу цін (20 жовтня) відзначається зниження цін на рис (на 1,10 %), птицю (тушки курячі) (на 2,30 %), масло вершкове жирністю 72-73 %% (на 6 %), цукор (на 3,90 %), яйця І-ІІ категорії (на 0,30 %) та картоплю (на 1,60 %).
Слід зазначити, що на кінець жовтня середні ціни по області на птицю (тушки курячі) – 29,52 гривень за кілограм та моркву – 1,82 гривень за кілограм – являються мінімальними по Україні.
Найсуттєвішим чинником підвищення цін на продовольчому ринку є дестабілізація на внутрішньому валютному ринку та зростання вартості пально-мастильних матеріалів.
Як підкреслив в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, цінова стабільність і безперебійне забезпечення населення продуктами харчування – це першочергове завдання органів виконавчої влади на місцях.
– Ми повинні зробити все можливе, щоб продовольчий ринок області функціонував безперебійно. Тому необхідно знаходити такі рішення і ресурси, які б гарантували вирішення цієї проблеми. Важливо швидко та ефективно реагувати на зміни цінової ситуації на споживчому ринку, з метою захисту населення від необґрунтованого зростання цін, в першу чергу на соціально значущі продовольчі товари, - наголосив Сергій Журман.
За його словами, сьогодні важливо не лише здійснювати моніторинг цін на основні продукти харчування, а й постійно аналізувати ситуацію та вести діалог із суб’єктами господарювання.
Дані щодекадного моніторингу середніх цін на соціально значущі продовольчі товари у Чернігівській області станом на 30.10.2014
(за інформацією Держстату)
Назва товару |
Один. виміру |
Середня роздрібна ціна, |
|
по області |
по Україні |
||
1 кг |
12,21 |
12,94 |
|
Хліб житній, житньо-пшеничний |
1 кг |
6,02 |
6,39 |
Яловичина |
1 кг |
67,42 |
66,19 |
Свинина |
1 кг |
59,89 |
60,72 |
Птиця (тушки курячі) |
1 кг |
29,52 |
30,77 |
Сало |
1 кг |
39,70 |
34,92 |
Борошно пшеничне вищого ґатунку |
1 кг |
5,45 |
5,70 |
Макаронні вироби |
1 кг |
6,61 |
6,83 |
Крупи гречані |
1 кг |
8,07 |
8,38 |
Ковбаса варена І ґатунку |
1 кг |
34,78 |
41,61 |
Молоко, жирн. 2,5 % |
1000 г |
8,74 |
8,73 |
Сметана |
1 кг |
22,33 |
22,34 |
Масло вершкове, жирн. 72-73 %% |
1 кг |
70,57 |
70,46 |
Сир м’який, жирн. 9 % |
1 кг |
55,72 |
53,43 |
Цукор |
1 кг |
8,07 |
8,48 |
Олія соняшникова |
1 л |
17,46 |
16,62 |
Яйця курячі |
1 дес. |
13,33 |
13,44 |
Картопля |
1 кг |
2,42 |
3,04 |
Капуста |
1 кг |
1,76 |
1,99 |
Морква |
1 кг |
1,82 |
2,46 |
Буряк |
1 кг |
1,94 |
2,23 |
Цибуля ріпчаста |
1 кг |
2,57 |
2,65 |
Прес-служба облдержадміністрації