back

День пам’яті жертв голодоморів в Україні

27-11-2010 | 14:45

З нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні в смт Козелець біля собору Різдва Богородиці, де розташований Пам’ятний знак загиблим від голоду, пройшов жалобний мітинг за участю голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, голови обласної ради Анатолія Мельника, керівництва району, представників громадськості.

Заупокійну літію відправив настоятель собору Різдва Богородиці отець Михаїл. Присутні вшанували пам'ять про безневинно загиблих хвилиною мовчання.

«Цього дня всією українською громадою глибоко сумуємо за мільйонами співвітчизників, що загинули в ті страшні часи. Незалежно від національності, партійної або релігійної приналежності – всіх громадян України об’єднує спільна пам’ять про мільйони безневинно загиблих – родичів, сусідів, односельців, замучених голодом. Протягом останніх років дослідниками та науковцями опрацьовано численні архівні документи, зібрано свідчення тих, хто пережив Голодомор. Видано багато робіт, присвячених трагедії голодомору. Ми тільки починаємо усвідомлювати розміри та масштаби Голодомору 1932-1933 років, який став чорною сторінкою нашої історії», - звертаючись до присутніх, зазначив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Він також підкреслив: щоб не допустити повторення подібних трагедій в майбутньому, маємо сьогодні складати данину пам'ять про загиблих від голоду – це святий обов'язок держави, суспільства і кожного громадянина. Вшанування пам’яті жертв голодоморів – подія, яка має об’єднати владу, громадськість, політиків, усіх жителів країни.

«Наш народ пережив лихоліття репресій, зумів зберегти свою національну ідентичність і, здобувши державну незалежність, будує нову країну. Хай вічна пам’ять про невинно убієнних голодом буде запорукою недопущення трагедій тоталітаризму в майбутньому українського народу», - наголосив Володимир Хоменко.

Також керівники області запалили поминальні свічки у соборі Різдва Богородиці.

Прес-служба облдержадміністрації