back

Біогаз – альтернативне паливо, створене в свинарстві

03-11-2014 | 10:52

Проблема пошуку більш дешевих та доступних видів палива, порівняно з газом, є нагальною і для аграрного комплексу.

Значна увага розвитку теми альтернативи газу приділяється і в Мінагрополітики України, і в Департаменті агропромислового розвитку ОДА.

Тому вивчати досвід суб’єктів господарювання, які впроваджують інновації за цим напрямом діяльності певний обов’язок тих, хто прагне здешевити виробництво.

Саме вчитися і були запрошені керівники, спеціалісти з різних регіонів України. Серед учасників наради був і головний спеціаліст відділу землеробства, інженерно-технічного забезпечення, безпеки праці Департаменту Ігор Соляник, який розповів наступне.

28 жовтня відбулася нарада з питань виробництва біогазу на базі ТзОВ «Даноша», що у Калуському районі на Івано-Франківщині. Нарада проходила під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Ігора Швайки.

Мета зустрічі була спрямована на презентацію новітніх технологій в агропромисловому комплексі для вирішення проблем з енергоносіями. Представники дансько-польсько-українського проекту свиноферми «Даноша» (гендиректор - Крістіан Якобсон та керівник заводу - Іван Кальковець) презентували роботу біогазового заводу. Учасники наради обговорили переваги біогазового виробництва та його ефективність.

Завод «Даноша» виробляє 1110кВТ/год електроенергії та 1201кВТ теплоенергії з гною і силосу кукурудзи. За рік роботи біогазового заводу, обсяги споживання електроенергії зменшилися у двічі, а щодо газу – відмовилися від його використання. Електроенергія реалізується по «зеленому тарифу».

Учасники наради наглядно переконалися на необхідності розвитку альтернативних видів палива в країні, адже аграрний сектор має для цього потужний потенціал. Завдяки таким заводам Україна може стати незалежною від газу та електроенергії, а економіка країни покращиться.

Ця оглядова інформація адресована в першу чергу всім суб’єктам господарювання, що розвивають тваринництво, зокрема свинарство.

Довідково: ТзОВ «Даноша» - одне з найбільших свиногосподарств в Україні, що реалізує товарних поросят із відмінними якостями: добре розвинені, з чудовою конверсією корму, низьким вмістом жиру у туші, низьким рівнем захворюваності та падежу під час відгодівлі. Крім того, займається реалізацією свиней на забій. Кількість робочих місць, створених на реконструйованих колишніх колективних господарствах та нових об’єктах, становить понад 720 працівників.

Компанія «Даноша» має власні посівні площі (12 тис. га), які орендує у приватних власників у Калуському та Галицькому районах Івано-Франківської області. Основні с/г культури, які вирощуються на полях: пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза.


За повідомленням
Департаменту агропромислового розвитку
облдержадміністрації