back

Засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати

18-01-2011 | 15:27

18 січня 2011 року перший заступник голови обласної державної адміністрації Станіслав Прокопенко провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. На засідання були запрошені міські голови Чернігова, Прилук, заступник міського голови Ніжина, голови Борзнянської та Прилуцької райдержадміністрацій.

Відкриваючи засідання, Станіслав Прокопенко акцентував увагу на завданнях поставлених Президентом України Віктором Януковичем, визначених постановою Верховної Ради України від 17 грудня 2010 року № 2806, в якій зобов’язано Кабінет Міністрів України протягом І кварталу 2011 року забезпечити повну ліквідацію заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та до 1 квітня проінформувати Верховну Раду України про хід виконання даного завдання.

Про ситуацію з погашенням боргів із заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах області станом на 01.01.2011 року поінформувала начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко. За її словами, керівники найбільш проблемних підприємств-боржників міст Чернігова, Ніжина, Прилук та окремих районів області свої завдання щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати виконали.

Повністю ліквідовано заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам ВАТ «Чернігівське «Хімволокно», Чернігівської філії приватного підприємства «ДЖІ-ЕН-ЕЛ», ТОВ «Інтершляхбуд», Чернігівського відділення державного підприємства «Український державний геологорозвідувальний інститут» м. Чернігова, дочірнього підприємства «Прилуцький комбінат хлібопродуктів № 1» Прилуцького району, племзаводу «Тростянець» та ВАТ «Ічнянський спиртзавод» Ічнянського району та інші.

Керівникам ВАТ «ЧеЗаРа» та ТОВ «Машинобудування і спеціальне промислове обладнання» вдалося лише частково погасити заборгованість на своїх підприємствах. І зовсім не виконали взяті на себе зобов’язання щодо повної ліквідації заборгованості до кінця 2010 року керівники ВАТ «Чернігівбуд», дочірнього підприємства «Ексом–М» ВАТ «Чернігівський завод Ексом», ЗАТ «Підприємство „Чернігівспецбуд“» та ВАТ «Ніжинський механічний завод».

Підбиваючи підсумки роботи по погашенню заборгованості із заробітної плати у 2010 році, Лариса Юрченко відзначила, що, незважаючи на консолідацію зусиль всіх соціальних партнерів на місцях, активізацію роботи тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та досягнення певних позитивних тенденцій у цій сфері, завдання Уряду, визначене розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2010 року № 1609-р, щодо зменшення у червні–грудні 2010 року загальної суми заборгованості із виплати заробітної плати на 54,0% (до 16,4 млн. грн.) в області виконано на 74,0%. На 1 січня 2011 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 21,4 млн. грн., у тому числі працівникам економічно активних підприємств - 13,6 млн. грн. Порівняно з початком 2010 року розмір загального боргу зменшився на 13,8%, у тому числі по економічно активних підприємствах - на 30,7%. Тому роботу у даному напрямі необхідно продовжувати й надалі.

Члени комісії заслухали звіти керівників найбільш проблемних підприємств-боржників області, та визначили шляхи прискорення погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

У засіданні також взяв участь прокурор області Сергій Мірошниченко, який попередив керівників підприємств-боржників про можливість кримінальної відповідальності згідно із ст. 172, 175 Карного кодексу України за невиконання взятих на себе соціальних зобов’язань щодо своєчасної виплати зарплати та погашення заборгованості з неї найманим працівникам підприємств, установ та організацій області.






Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації