back

Прес-конференція голови облдержадміністрації Володимира Хоменка

25-11-2010 | 14:24

Після закінчення засідання Колегії облдержадміністрації, Володимир Хоменко провів традиційну прес-конференцію для представників всеукраїнських та регіональних засобів масової інформації, під час якої відповів на ряд актуальних запитань соціально-економічного розвитку області.

Голова облдержадміністрації наголосив, що сподівається на порозуміння і співпрацю з новообраним керівництвом обласної ради та депутатським корпусом, оскільки тепер сам входить до нього. Він зауважив, що одне з основних завдань – створення сприятливого інвестиційного клімату в регіоні, чого у попередні роки неможливо було досягти, зокрема, через певні політичні протистояння окремих політичних сил та розбіжності між словами і справами депутатів різних рівнів. Тому, підкреслив Володимир Хоменко, зусилля обласної влади спрямовані на те, щоб інвесторам було комфортно і надійно працювати в регіоні. Прикладом вдалого співробітництва він назвав створення спільного українсько-білоруського підприємства з виробництва тролейбусів у Чернігові, на часі є цікаві проекти у деревопереробній промисловості, переробці сміття тощо.

Прокоментував Володимир Хоменко і непросту ситуацію з погашенням заборгованості із виплати заробітної плати. За його словами, до кінця року по економічно активних підприємствах заборгованість буде погашено, дещо складніша ситуація з тими підприємствами, які проходять процедуру банкрутства, але ці питання знаходяться на постійному контролі обласної державної адміністрації.

На запитання представників мас-медіа, чи не залишаться без заробітної плати бюджетними області через дефіцит коштів для фінансування бюджетних установ у сумі 105 мільйонів гривень, керівник області відповів, що проблема наразі вирішується на рівні Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів, а отже найближчим часом очікується надходження коштів для того, щоб не допустити боргів по зарплаті.

Не обійшов увагою голова облдержадміністрації і питання прийняття Податкового кодексу, навколо якого точиться багато суперечок.

За його словами, необхідність прийняття цього документу очевидна, але для того, щоб затвердити угоду між державою та підприємцем, яка б задовольнила обидві сторони, необхідно шляхом компромісів і домовленостей усунути існуючі протиріччя, для чого є фахівці та експерти з даного питання.

Питання екології визначив керівник області одними з пріоритетних у роботі обласної влади. Екологічна ситуація у нас є однією з найбільш сприятливих у державі, завдяки чому активно розвивається туристична галузь загалом та зелений туризм, зокрема. Але є питання, які потребують серйозної уваги з боку влади – це проблема питної води, забруднення річок, рекультивація земель від видобутку нафти, газу та інших органічних сировинних матеріалів тощо. Володимир Хоменко повідомив, що у бюджет на наступний рік планується закласти кошти на виконання програми забезпеченням питною водою південних регіонів, де в результаті видобутку нафти і газу опустився водний горизонт і в криницях немає води, а також на ліквідацію залишків ядохимікатів, що залишилися на території складів.

2011 рік Президентом України Віктором Януковичем оголошено роком освіти та інформаційного суспільства, тому в області буде продовжуватися оптимізація мережі та програма «Шкільний автобус», адже без неї неможливо забезпечити нормальне функціонування освітніх закладів особливо у сільській місцевості. Фінансування програми буде здійснюватися з різних джерел – обласного та державного бюджетів, за кошти меценатів та світових інституцій – таких як Європейський банк реконструкції і розвитку та Світовий банк.

Відповідаючи на запитання щодо оптимізації мережі медичних закладів, голова облдержадміністрації спростував чутки про те, що цей процес має своєю кінцевою метою закриття або механічне об’єднання лікарень. Головне – підвищення ефективності надання медичних послуг шляхом створення повноцінного лікувального підрозділу, попередження та профілактики захворювань, зв'язок між населеним пунктом і лікувальним закладом.

Володимир Хоменко також наголосив на тому, що він дотримується правил відкритості влади у роботі із засобами масової інформації та принципів свободи слова, чого вимагає і вимагатиме від своїх підлеглих на місцях.











Прес-служба облдержадміністрації