back

На Чернігівщині створено умови для вільного функціонування ЗМІ усіх форм власності

28-10-2014 | 17:12

Про це доповіли 28 жовтня на засіданні колегії Державного комітету телебачення та радіомовлення України представники Чернігівської обласної державної адміністрації.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА діє у межах існуючого правового поля, забезпечує системну комунікацію населення та органів влади. ОДА сприяє діяльності ЗМІ та видавничих підприємств. Також, здійснюється відповідне реагування на випадки порушення законодавства. Окремий напрям роботи — комунікація та задоволення інформаційних потреб жителів прикордонних з Російською Федерацією районів області.

Зазначений структурний підрозділ віднедавна є не лише носієм інформації, а і сам створює нові проекти. Як результат — налагоджено систему координації діяльності інформаційних служб ОДА, РДА та МВК, територіальних підрозділів ЦОВВ, правоохоронних органів та навіть військового комісаріату. У партнерстві з «Асоціацією регіональних ЗМІ» окремі події та заходи в ОДА забезпечено прямою трансляцією у мережі Інтернет. Створено офіційну сторінку облдержадміністрації в мережі Facebook та відеосервіс Youtube.

Варто зазначити, що в інформаційному просторі Чернігівської області представлені електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження.

Зокрема, у регіоні 32-і юридичні особи мають ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Серед місцевих телеорганізацій, що мовлять в аналоговому стандарті, лідерами за площею покриття є Чернігівська ОДТРК та ТРА «Новий Чернігів».

Цифровим телевізійним мовленням охоплено, за різними оцінками, від 60 до 90 % території області. У такому стандарті мешканці області мають змогу переглядати програми 32 телемовників.

З радіомовленням ситуація дещо складніша. Це пов’язано з руйнуванням мережі саме проводового радіомовлення. Тому фактично в області здійснюють радіомовлення 10 місцевих радіоорганізацій з 17-ти зареєстрованих.

Перспективним шляхом відновлення зазначеної форми інформування є перехід до ефірних трансляцій, що в області уже практикується.

Також, для покращення теле- та радіосигналу у районах прикордонних з Республікою Білорусь та Російською Федерацією необхідно завершити будівництво телевежі у Ніжині та встановити — у Любечі.

Доволі продуктивно в області працюють друковані ЗМІ. Зокрема, регулярно в області виходить 74 інформаційні видання. Загальний разовий тираж — близько 860 тисяч примірників.

З 57-ми суб’єктів видавничої справи Чернігівщини 7 зареєстровані як видавці, по 6 — як виготівники та розповсюджувачі видавничої продукції. Поєднують кілька видів діяльності на 38-и підприємствах області.

Для стимулювання видавничої сфери в області діє Програма підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки. Книги, випущені в рамках даної програми, безкоштовно передаються бібліотечним та музейним, навчальним закладам області, розповсюджуються на презентаційних заходах, використовуються у виставковій діяльності. Надається практична підтримка авторам у виданні книжок. Департамент допомагає шукати спонсорів, забезпечує комунікацію між авторами, видавцями, меценатами та бібліотеками. Також, на прохання авторів, проводяться презентації видань.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації