back

Звернення до жителів Чернігівщини!

28-10-2014 | 08:00

Шановні мешканці Чернігівщини! У цьому році наша країна відзначає ювілейну дату — 70-ту річницю визволення України від нацистських загарбників.

Вигнання ворога з української землі тривало понад 22 місяці. Влітку 1943 року розпочалося остаточне звільнення території України від ворога. Свого апогею битва за Україну досягла з осені 1943 до весни 1944 року. 28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на околиці міста Чоп на Закарпатті, але боротьба на цій ділянці розтягнулася аж до 25 листопада — лише тоді нацистські окупанти були вигнані з України остаточно.

У вигнанні окупантів брала участь вся Україна: регулярні радянські війська та червоні партизани (разом понад 3 млн. солдат-українців), національне підпілля на чолі з Українською повстанською армією (близько 100 тис. вояків) та бійці на усіх інших фронтах світу, що наближали спільну перемогу над Гітлером. Але подіями жовтня — листопада 1944 року війна не скінчилася — українці воювали в Європі до 8 травня 1945 року та в Азії — до 2 вересня.

Та кривава війна навіки закарбувалася у народній пам’яті, принесла горе та страждання у кожну українську хату, у кожну сім’ю. Наш народ здійснив жертовний подвиг, віддавши життя мільйонів своїх синів та дочок у ім’я перемоги над нацизмом.

Кількість військових і цивільних жертв війни оцінюється істориками у 8—10 млн українців.

700 міст, 28 тис. сіл, 16 тис. підприємств були пошкоджені або знищені. З них понад 670 населених пунктів було свідомо знищено окупантами внаслідок каральних акцій. Так, у містечку Корюківка в березні 1943 року карателями було знищено і спалено майже 7 тис. жителів. Ця трагедія стала найбільш масштабним серед подібних злочином нацистів у в роки війни. Внаслідок бойових дій і спричинених ними руйнувань без даху над головою залишилися близько 10 мільйонів людей. Мільйони військових і цивільних були скалічені й поранені, мільйони жінок стали удовами, а мільйони дітей — повними сиротами чи напівсиротами.

Шановні земляки!

Наша держава зараз переживає складні часи, часи протиріч та випробувань. Проте, лише консолідація всіх громадян України, об’єднання їх навколо основоположних цінностей, дасть можливість достойно пройти шлях випробувань.

Правителі сусідньої країни, підступно розпаливши збройне протистояння на Сході України, забули про уроки минулого та спільний вклад наших народів у перемогу над нацизмом. Використовуючи фальшування історії та культ імперської величі, керівництво сучасної Росії прагне до зміни європейських кордонів, які вже існують усталено майже 70 років.

Закликаємо вас пам’ятати уроки історії, не піддаватися на провокації, які можуть дестабілізувати ситуацію в регіоні, та зберігати спокій та витримку.

Дорогі ветерани!

Низько схиляємо голови перед вами, та висловлюємо щиру подяку за ваш подвиг і звитягу, за розуміння та батьківську підтримку в будівництві незалежної України.

Живіть довго і щасливо! Ви — наша опора. Вам, ветерани, завдячуємо власним життям, життям наших дітей — ваших онуків.

Міцного вам здоров’я, благополуччя і довголіття.


В.о.голови Чернігівської обласної державної адміністрації

Голова Чернігівської обласної ради

Голова Чернігівської обласної організації ветеранів України

 

С.Журман

 

М.Звєрєв

 

А.Москаленко



28 жовтня 2014 року м. Чернігів